Maria Ohisalo ställer upp för omval – väntar barn till julen

De Grönas ordförande Maria Ohisalo ställer upp för omval. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Maria Ohisalo (Gröna) är gravid. Det meddelar hon samtidigt som hon släpper nyheten om att hon står till förfogande som partiordförande för de kommande två åren.

De Grönas partiordförande Maria Ohisalo är redo att leda partiet i ytterligare två år. Det meddelade hon på onsdagen under en presskonferens.

De grönas partikongress ordnas i september och det är då som partiet väljer sin ordförande och vice ordförande. Enligt Ohisalo finns det fortfarande inga motkandidater.

– Jag välkomnar alltid motkandidater, säger Ohisalo.

I förra månadens kommunalval sjönk De Grönas väljarstöd med nästan två procentenheter jämfört med valet 2017. Ohisalo säger att hon tar ansvar för att det gick dåligt för partiet och beklagar det.

Sikte på budgetförhandlingarna

De gröna och Ohisalo har kritiserats för att inte tillräckligt tydligt föra fram partiets teman i regeringssamarbetet och för att ha förflyttat sig vänsterut. Ohisalo säger att det finns flera orsaker till att valet blev en besvikelse.

– Jag har hela tiden sagt att De Grönas politiska program aldrig har försvunnit. Vi börjar nu med att ta fram nästa program. Men vi sitter också i regeringen och fattar besluten gemensamt.

Ohisalo motiverar sitt val att ställa upp igen med att partiet fortfarande har mycket att uträtta i regeringen.

– Vi måste visa att vi fortfarande är den röst i samhället som kan fatta de bästa besluten gällande miljö- och klimatfrågor. Vi har redan fattat hälften av de beslut som vi behöver för att nå klimatneutralitet, säger Ohisalo.

Men Ohisalo påpekar att också resten av besluten behöver fattas. I september hålls budgetförhandlingar och det är där och då som partiet måste visa vad de går för.

– Jag vill också visa att vi är ett liberalt parti som vill förnya vårt samhälle, men på ett hållbart sätt.

Samtidigt som man bekämpar klimatkrisen bekämpar man också fattigdom, framhåller Ohisalo.

– Också efter coronakrisen måste vi se till att alla får en chans till utbildning och jobb.

Ska bli mamma

Samtidigt som Ohisalo meddelar sitt intresse för att fortsätta säger hon att det också finns annat här i livet än bara politik. Hon och hennes man Miika Johansson väntar barn.

– Om allt går bra får jag och min man Miika familjetillökning i december, säger Ohisalo som är märkbart rörd.

På Twitter trillar redan gratulationer in från andra ministerkollegor. Till exempel skickar finansminister Annika Saarikko (C) henne varma lyckönskningar.

"När jag står här och gör frukost åt mina egna söner en semestermorgon, undrar jag om det finns andra länder i världen där det i regeringsledningen finns tre [personer] som har fått barn under samma valperiod", skriver Saarikko på Twitter.

Också bland annat justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och Sannfinländarnas vice ordförande Riikka Purra önskar Ohisalo lycka till.

Blir ledig i november

Ohisalo säger är att tanken är att hon jobbar fram tills i november. Det är ännu oklart vem som ersätter henne som ordförande och inrikesminister i vår. Allt beror också på huruvida hon får fortsatt förtroende i ordförandevalet.

Partiet har haft tre ordföranden under loppet av tre år. Ohisalo tog över ordförandeskapet i juni 2019 av utrikesminister Pekka Haavisto, som tillfälligt ledde partiet från november 2018. Han tog över ledarskapet efter att Touko Aalto avgick på grund av sjukdom.

– Jag ville vara öppen om min situation så att alla vet var vi står och vad jag kommer göra. Jag vill fortfarande vara här och visa att jag kan ta partiet till riksdagsvalet och vinna, säger Ohisalo.

I kommunalvalet i juni sjönk stödet för De Gröna med 1,9 procentenheter till 10,6 procent. År 2017 samlade partiet ett stöd på 12,5 procent.

Här kan du läsa direktrapporteringen från presskonferensen:

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning