Maria Ohisalo fortsätter leda De Gröna – tar föräldraledigt i höst

Maria Ohisalo fortsätter som partiordförande. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Under senhösten kommer den omvalda ordföranden Maria Ohisalo att bli föräldraledig. Det är ännu oklart vem som då ska vikariera henne som minister och partiordförande.

Inrikesministern och De Grönas nuvarande ordförande Maria Ohisalo fortsätter leda partiet under de kommande två åren.

Ohisalo omvaldes utan motkandidater under partiets virtuella kongress på lördagen.

I samband med att Ohisalo i början av juli meddelade att hon ställer sig till förfogande i ordförandevalet, släppte hon även nyheten om att hon ska bli mamma i december. Därmed blir hon föräldraledig i november.

Utöver ordförandevalet utsågs efter ett utdraget val även Atte Harjanne, Iiris Suomela och Hanna Holopainen till partiets vice ordförande. Harjanne samlade överlägset flest röster.

En av partiets tre vice ordförande kommer att vikariera Ohisalo som ordförande under den tid hon är föräldraledig, men vem av de tre nyvalda det blir klarnar först senare.

Till skillnad från de flesta övriga partierna utses inte specifikt en första, andra och tredje vice ordförande inom De Gröna, utan alla tre går under titeln vice ordförande.

Det är också fortfarande oklart vem som kommer att vikariera Ohisalo som inrikesminister under föräldraledigheten. Det är inte givet att samma person som sköter ordförandeskapet även tar över Ohisalos ministerpost.

Valet av ersättare för ordförandeskapet görs i ett senare skede av partistyrelsen, medan ministerersättaren utses gemensamt av riksdagsgruppen och partidelegationen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning