Maria Grundvall vann Schildts & Söderströms romantävling

Maria Grundvall. Bild: Cata Portin

Det vinnande manuskriptet Sommardrömmen kommer ut som roman våren 2020. Feelgood i Kaskö, skriver juryn.

För ett år sedan utlyste Schildts & Söderströms romantävlingen Läs mig! för debutanter. På torsdagen tillkännagavs tre pristagare på Helsingfors bokmässa, skriver S&S i ett pressmeddelande.

Första pris tillföll Maria Grundvall för bidraget Sommardrömmen som enligt juryns motivering med "lätthet och säkerhet" styr sin huvudperson "genom renoveringsprojekt och relationsbekymmer. Komedins svåra konst behärskas med bravur och vetskapen om människans löjliga belägenhet balanseras av en envis tro på vänskapen och kärleken. Det här är feelgood i Kaskö, skrivet med en sådan skicklighet att juryn hade svårt att lägga manuskriptet ifrån sig. Ett begynnande författarskap i lyxförpackning!"

Grundvall är litteraturvetare och arbetar som bibliotekarie. Hon är född i Kaskö 1976 men numera bosatt i Helsingfors. För sitt manuskript belönas hon med 5 000 euro, och förlaget meddelar att romanen utkommer 2020.

Andra pris tillföll Ida Fellman för bidraget Till framtiden kommer vi genom att sitta och vänta och tredje pris Saara Fernström för bidraget Goda moder. De belönas med 1 000 euro var.

Tävlingsjuryn bestod av författarna Sirpa Kähkönen och Ellen Strömberg samt Martin Welander och Anna Friman, redaktör respektive litterär chef vid S&S.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning