Mardrömsstart för Froome – oväntad landsman i rosa

Bild: Luk Benies

Simon Yates har visat sig vara starkast i Giro d'Italia – än så länge.

Etna. Den första riktiga prövningen i årets Giro d'Italia, cykelsäsongens första grand tour.

Esteban Chaves, colombianen som var tvåa i Giro d'Italia och trea i Vuelta a Espana för två år sedan, sveper fram mot en efterlängtad etappseger. Han är den enda överlevande av dagens utbrytning, som inte blivit uppslukad av den jagande huvudklungan.

Då slår Simon Yates till. Chaves stallkamrat i Mitchelton-Scott rycker ifrån huvudklungan. Yates, storlöftet vars stora genombrott inte borde vara en fråga om, utan när. Ser sig om. Bara Frankrikes Thibaut Pinot försöker ens hänga med. Lönlöst.

Storfavoriterna Tom Dumoulin och Chris Froome? Ingen chans.

Yates är ikapp Chaves i ett nafs. Tillsammans bestiger de det avsnittet av den fruktade stigningen – Yates i spetsen, Chaves som en släpvagn – men på upploppet sker det oväntade: Chaves saktar in och låter stallkamraten ta etappsegern. Själv kliver han också upp på prispallen, för att dra på sig den rosa ledartröjan som etta i sammandraget. I ett ögonblick erövrar han både maglia rosa och publikens gunst.

I helgen fortsätter Yates att övertyga. Han spurtar till seger på Gran Sasso, på 2 133 meters höjd, från en utvald grupp: Pinot, Chaves, Domenico Pozzovivo, Richard Carapaz. Dumoulin: distanserad. Froome: inte ens inom synhåll.

Det är förstås ingen överraskning att en brittisk cyklist leder Giro d'Italia efter den första veckan. Men det är inte Froome, som alla hade väntat sig. Utan Yates, vinnaren av ungdomstävlingen (U25) i Tour de France förra året.

Froome, fyrfaldig segrare i Tour de France och segrare i förra årets Vuelta a Espana hade chansen till en historisk bedrift i Italien. Han skulle ha kunnat bli den tredje som är regerande mästare i alla tre stora etapplopp samtidigt – de två andra är ett par herrar vid namn Eddy Merckx och Bernard Hinault.

Men han har haft en förfärlig start till Giro d'Italia. Han har varit en skugga av sig själv och är redan 2.27 bakom Yates.

Inför Girostarten i Jerusalem vurpade han då han rekognoscerade tempobanan inför förra fredagens individuella tempo. I tempoloppet, 9,7 kilometer, tappar Froome hela 37 sekunder till segraren Dumoulin. En katastrof för Froome, OS-medaljör i tempo.

På Etna tappar han 26 sekunder till Yates, men håller jämna steg med Pinot och Dumoulin. På lördagens bergsetapp i Apenninerna faller han igen, men kommer igen och lyckas som genom ett mirakel hållas med de andra toppnamnen. Söndagen blir en ny pärs, då han tappar 1.07 till Yates och samtidigt tappar mark till Pinot, Dumoulin och de andra favoriterna.

Vi har vant oss vid att se en Froome, som är driftig, djärv och som går på som en symaskin i bergen. För det mesta har han satt dit sina värsta rivaler redan under den första bergsetappen i ett stort etapplopp.

Men det gick att skönja svaghetstecken redan under förra årets Tour de France, då han i praktiken vann endast tack vare hans starka insatser i de två individuella tempoloppen. I bergsetapperna hängde han mest bara med.

I Giro d'Italia har han inte heller haft samma starka understöd av sina stallkamrater i Team Sky, som vanligtvis kontrollerat huvudklungan i de stora etapploppen. I stället har Yates och Chaves Mitchelton-Scott framstått som det starkaste.

Det kan förstås hända att det positivia dopningsprovet och den väntande domen har inverkat på Froomes förberedelser. Han åkte fast för en för stor halt av astmamedicin i samband med Vuelta a Espana i höstas, men hyser förhoppningar om att undkomma strafff. Utan tvekan är det ändå en tung process mentalt.

Det är också för tidigt att räkna ut Froome. Det återstår flera utslagsgivande bergsetapper i Alperna och Froome är som bäst en mycket stark tempocyklist: nästa tisdag väntar ett 34,2 km långt tempo.

Till saken hör att Yates är svag i tempo. Han förlorade 20 sekunder till Dumoulin i Jerusalem. Multiplicera det med tre och lägg till en halv minut för två veckor av belastning så måste han ha över en minut till Dumoulin för att ha en chans. 38 sekunder räcker ingenstans. Yates var bättre än Froome i Jerusalem, men det berodde sannolikt på vurpan.

Thibaut Pinot? Har sett stark ut i bergen och är i princip bättre än Yates i tempo. Idag fortsätter Giro d'Italia efter en vilodag med årets längsta etapp, 239 km från Penne till Gualdo Tadino. Senare i veckan: bland annat fruktade Monte Zoncolan. Ingenting är avgjort ännu.

Ställningen i Giro d'Italia efter 9/21 etapper.

Sammanlagt

1) Simon Yates, Storbritannien, Scott 37.37.15, 2) Esteban Chaves, Colombia, Scott +0.32, 3) Tom Dumoulin, Nederländerna, Sunweb, +0.38, 4) Thibaut Pinot, Frankrike, FDJ +0.45, 5) Domenico Pozzovivo, Italien, Merida +0.57... 11) Chris Froome, Storbritannien, Team Sky + 2.27.

Marcus Lindqvist Reporter

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00