Sverige bättre i semifinalen – Lejonen spelar bronsmatch på söndag

Sverige är klart för final i VM Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Sverige var något nummer för stort för Finland i VM-semifinalen på lördag.

Lejonen fick en mardrömsstart på matchen då Alexander Edler sköt matchens första mål efter bara 1.49.

Jani Lajunen förlorade en tekning i egen zon mot Nicklas Bäckström och Edler kunde panga in 1–0 bakom en skymd Harri Säteri.

Joonas Kemppainen kvitterade knappt tre minuter senare efter stark forechecking av Juhamatti Aaltonen.

Finland lyckades mycket bra i den första perioden. Laget skapade en del bra målchanser kring Henrik Lundqvists mål och man lyckades med sin täta defensiv se till att de svenska chanserna var rätt få.

De snabba finländska spelvändningarna skapade en del farligt och Lejonspelarna jobbade också mycket starkt hemåt då man tappat pucken.

I den andra perioden tog Valtteri Filppula en onödig utvisning i offensiv zon. Sverige spelade powerplay bara några sekunder innan John Klingberg kunde sätta 2–1 bakom Säteri.

Lejonen lärde sig inte av misstaget utan Jesse Puljujärvi tog en ny utvisning i offensiv zon och då slog det svenska radarparet Nicklas Bäckström och William Nylander. Nylanders sjunde mål i turneringen betydde 3–1.

Julius Honka fullbordade den finländska idiotin i mittperioden då han tog en utvisning för att ha knuffat undan en svensk klubba då en svensk spelare skulle plocka upp den. Det skedde förstås också i offensiv zon.

Då man har ett sämre material och är beroende av en stark defensiv och ett kompakt kollektiv arbete kan man inte ta utvisningar som Lejonen gör.

Alla tre svenska mål har kommit efter klara finländska missar. Först en tekning man förlorar med 100–0 i egen zon och sedan två utvisningar i anfallszonen. Då är det svårt att vinna matcher.

I den tredje perioden punkterade Joakim Nordström matchen med sitt 4–1-mål.

Finland möter Ryssland i bronsmatchen på söndag medan Sverige spelar om VM-guldet i finalen mot Kanada.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03