Mardrömsbesked för Richardsson – missar EM: "Suger sjukt hårt"

Camilla Richardsson var i en klass för sig i Kalevaspelen, då olyckan var framme. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Hinderlöparen Camilla Richardsson fick ett överraskande och hjärtskärande besked på måndagen. Det som hon misstänkte var en lätt stukning visade sig vara en fraktur.

Camilla Richardsson löpte i mål som ohotad etta på 3 000 meter hinder i Kalevaspelen i Jyväskylä. Efter loppet hade hon en kylpåse på foten. Hon steg fel efter vattengraven i slutet av loppet, men viftade bort det inträffade som en liten blessyr. Kylpåsen var bara en säkerhetsåtgärd.

Richardsson levde fortfarande i den tron då hon efter undersökningar skulle få beskedet om skadans omfattning. Det visade sig ändå att Vasa IS-löparen har en fraktur på båtbenet och tvingas vila i 2–3 månader.

– Det går inte att beskriva hur mycket det suger, säger Richardsson och kämpar mot tårarna.

– Jag gjorde allt rätt i år och det har verkligen gått jättebra. Det har känts bra på alla tävlingar och jag hade höga förhoppningar för EM. Jag ville inte bara delta utan trodde att jag hade haft chanser till framgång. Med en riktigt bra tävling hade jag kunnat vara bland de åtta bästa utan större problem, säger Richardsson som visat upp lovande form och löpt 3 000 meter hinder på 9.42,30 i år.

Richardsson säger att hon varit inne på rätt spår under hela säsongen och utvecklats mycket. Hon har dessutom stått för stabila prestationer under hela våren och sommaren.

– Det suger extra mycket att det är ett EM som faller bort. VM är en så pass tuff tävling.

I stället för EM väntar nu vila. Om det blir två, tre eller fyra månader gör inte så stor skillnad. Säsongen är över. Just nu känns allting jobbigt, men Richardsson försöker vara positiv.

– Det är ändå bra att skadan kom av en olyckshändelse och inte av ett fel i upplägget. Det var en sak jag inte kunde påverka själv på samma sätt.

I Richardssons frånvaro är Janica Rauma den enda damlöparen som klarat EM-gränsen på hinder. Sandra Eriksson misslyckades i Kalevaspelen, men siktar på att klara gränsen i Karlstad på onsdag. EM-gränserna ska vara avklarade den här veckan.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning