Mardröm för Juniorlejonen: Föll tungt mot USA och möter Kanada i kvarten

Ryan Poehling (till höger) fortsatte att imponera i junior-VM mot Finland. Amerikanen var en av spelarna som överlistade Finlands målvakt Ukko-Pekka Luukkonen. Bild: Lehtikuva/Getty Images/AFP

Total brist på giftigt anfallsspel stoppade Finlands planer att skaffa sig en gynnsammare väg framåt i junior-VM. Smällen mot USA innebär att Juniorlejonen ställs mot förhandsfavoriten Kanada i kvartsfinalen.

Insatserna i Finlands sista gruppspelsmatch i junior-VM i ishockey var höga. Den stora kvartsfinalfrågan löd: Kanada i Vancouver eller Tjeckien i Victoria?

Segraren mellan Finland och USA skulle undvika en mardrömskvartsfinal mot hemmanationen Kanada. Det stod klart efter kanadensarnas 1–2-förlust mot Ryssland i natt.

Nu står det också klart att det är Juniorlejonen som tvingas in i den kokande kitteln i Vancouver för att stoppa Kanadas guldplaner. USA var nämligen betydligt farligare, slog Finland med klara 4–1 och tog andraplatsen i gruppen.

Det betyder att Finland spelar i JVM-kvartsfinalen som startar klockan 1.30 finsk tid natten mot torsdag.

USA vassare framför mål

Efter premiärförlusten mot Sverige och segrarna mot Kazakstan och Slovakien hade Finland allt i egna händer inför mötet med USA.

Det krävdes en stark prestation för att rå på amerikanerna – och spelmässigt hängde Juniorlejonen med väl. Skotten fördelades rätt jämnt och båda lagen hade chanser.

Skillnaden var dock tydlig på en punkt. USA var klasser vassare framför båda burarna.

I slutsekunderna av första perioden utnyttjade USA finländskt slarv och Jason Robertson överlistade Ukko-Pekka Luukkonen.

Robertsons fullträff kom som en kalldusch. I andra perioden golvades Juniorlejonen av två smällar till.

Brister i målvaktsspelet

Tyler Maddens 2–0 och Ryan Poehlings 3–0 gav prov på amerikanernas förmåga att gå rakt mot mål – och visade samtidigt att det finns brister i Luukkonens målvaktsspel. Båda avsluten gick in lite väl enkelt bakom nittonåringen.

Den sista spiken i kistan kom omgående i tredje perioden. Tyler Madden noterades för sitt andra mål i matchen när han ökade på till 4–0 i powerplay.

Med knappt sju minuter kvar styrde Jesse Ylönen in slutresultatet 4–1, vilket i sin tur ger ett föga smickrande saldo för Finland i gruppspelet.

På sex perioder mot Sverige och USA – de två övriga stora hockeynationerna i gruppen – lyckades Juniorlejonen göra två mål. Aarne Talvities sena reducering mot Sverige och Ylönens styrning mot USA är de enda fullträffarna mot kvalificerat motstånd inför kvartsfinalen i Vancouver.

Kvartsfinaler:

2.1 Sverige–Schweiz (Victoria, klockan 23.00), 3.1 Kanada–Finland (Vancouver, klockan 01.30), 3.1 USA–Tjeckien (Victoria, klockan 03.00), 3.1 Ryssland–Slovakien (Vancouver, klockan 05.30).

Semifinaler (Vancouver):

4.1 klockan 23.00, 5.1 klockan 03.00.

Om Kanada går till semifinal spelar laget klockan 03.00.

Medaljmatcher (Vancouver):

5.1 klockan 23.00 bronsmatch, 6.1 klockan 03.00 final.

Grupp A:

Danmark–Tjeckien 0–4 (0–2, 0–1, 0–1)

Ryssland–Kanada 2–1 (1–1, 0–0, 1–0)

Grupp B:

Sverige–Kazakstan 4–1 (3–0, 0–0, 1–1)

USA–Finland 4–1 (1–0, 2–0, 1–1)

19.51 1–0 Jason Robertson (Joel Farabee)

31.40 2–0 Tyler Madden (Josh Norris)

36.42 3–0 Ryan Poehling (Phil Kemp)

42.02 4–0 Tyler Madden (Josh Norris, Jason Robertson) PP

53.16 4–1 Jesse Ylönen (Urho Vaakanainen, Aarne Talvitie)

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning