Marcus Rantala ställer upp i riksdagsvalet med sikte på att bli minister

Marcus Rantala ställer upp i riksdagsvalet. "Jag blir gärna minister, om tillfälle ges", säger Rantala. Bild: Cata Portin

Marcus Rantala, stadsstyrelseledamot i Helsingfors och lobbyist och delägare vid konsultbyrån Rud Pedersen, ställer upp i riksdagsvalet för SFP i Helsingfors.

Beslutet att ställa upp i valet i vår har mognat under de senaste månaderna. Marcus Rantala tänker göra kampanj bland annat genom att lyfta upp företagarfrågor, lägre inkomstskatter och en reform av föräldraledigheten.

– En stark och hållbar ekonomi med fler arbetsplatser och investeringar är grunden för välfärdssamhället. Då kan vi stödja och utveckla det som är viktigt: till exempel hemvården för de äldre och småbarnsfostran, säger Rantala.

Rantala gillar inte diskussionen där Helsingfors ställs mot andra delar av landet.

– Om det går bra för Helsingfors sprider sig ringar på vattnet i hela landet. Vi konkurrerar med andra nordiska och europeiska städer – inte inom Finland, säger Rantala som vill att nästa regering, där han själv gärna skulle vara minister, driver en stark metropolpolitik.

Inför riksdagsvalet 2015 såg det länge lovande ut för Rantala, men hans planer grusades då Eva Biaudet oväntat i sista stund meddelade att hon också kandiderar. Biaudet som fick drygt 5 500 röster i Helsingfors gick segrande ur duellen och knep mandatet framför näsan på Rantala som kammade hem drygt 3 800 röster i huvudstaden för fyra år sedan.

Eva Biaudet har redan i våras meddelat att hon vill fortsätta i riksdagen så det är upplagt för en hård kamp även den här gången.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning