Uppsåt – eller ett obegripligt misstag

Handen på hjärtat. Maria Sjarapova försäkrar att hon inte visste om att meldonium var förbjudet. Bild: Robyn Beck

Det är idrottarens ansvar att se till att den inte använder ett läkemedel på Wadas svarta lista, skriver Marcus Lindqvist i inlägget om Maria Sjarapovas dopning.

Pinsamt, onödigt, amatörmässigt, klantigt. Det är svårt att förstå hur en av världens största idrottsstjärnor kan begå ett så grovt misstag.

Frågan är inte om Maria Sjarapova har dopat sig enligt den klassiska DDR-definitionen. Hon har inga mustascher, inga enorma bicepsmuskler, ingen grov mansröst och har inte gjort några grymma Marion Jones-prestationer. Men hon har åkt fast för ett läkemedel som är förbjudet inom idrott och som hon inte har någon medicinsk orsak att använda.

Efter att faktum är fullbordat har Sjarapovas läger skött allting utmärkt. En proffsig presskonferens där Sjarapova stiligt och väl artikulerat försöker förvandla sig till en martyr genom att förklara att hennes familjeläkare ordinerat läkemedlet mildronate/meldonium för att behandla hennes återkommande förkylningar, avvikande hjärtfilm, diabetes, magnesiumbrist och alla möjliga besvär. Sjarapova: en mästare på att manipulera medierna och publiken. Klädd i svart, ångerfull, ledsen.

Sjarapova har använt meldonium i tio år – långt innan läkemedlet blev förbjudet. Det låter bara inte värst trovärdigt att en 28-årig kvinna som vunnit fem Grand Slam-turneringar och som varit rangordnad som världsetta i sammanlagt 21 veckor är så sjuklig att hon behöver medicin – i synnerhet som meldonium definitivt inte är rätt läkemedel för något av de besvär Sjarapova hävdar att hon lidit av. Den lettiska läkemedelsfirman Grindeks uppger därtill för AP att den normala behandlingstiden med meldonium är 4-6 veckor – inte tio år. Under de senaste 21 åren har Sjarapova för övrigt bott i USA, där meldonium inte ens är godkänt som läkemedel.

Meldonium är en hjärtmedicin som utvecklats i Sovjetunionen under 1970-talet och som används mot ischemi och angina, det vill säga syrebrist i hjärta och muskler. Men läkemedlet har en mycket svag effekt och används bara i Ryssland och några andra öststater.

Däremot är meldonium i utbredd användning bland elitidrottare i Ryssland. Inom den ryska idrottsmedicinen kvarlever en föråldrad uppfattning om att elitidrott är osunt och påfrestande för kropp och hjärta och läkare skriver frikostigt ut meldonium för att befrämja idrottarnas hälsa. Kort sagt, Sjarapovas förklaring är helt plausibel. Men det är ingen ursäkt.

I teorin kan meldonium förbättra uthålligheten och befrämja återhämtningen hos elitidrottare. Men det finns egentligen inga valida undersökningar som stöder de här påståendena – bara en massa prat. Under gårdagen citerades exempelvis en undersökning i den vetenskapliga tidskriften Drug Testing and Analysis, som i själva verket inte bestyrkte meldoniums effekt – utan handlade endast om vilka analysmetoder som är relevanta för att finna meldonium i dopningstester. En undersökning visade att meldonium ökade sexualdriften och testosteronnivån hos – vildsvin. En intressant sidoeffekt i så fall, eftersom det aldrig ens varit syftet hos läkemedlets uppfinnare.

Varför har då den internationella antidopningsbyrån Wada förbjudit meldonium? Så här skriver Wada i sin kommentar till Sjarapovas positiva dopningstest:

"Meldonium lades till listan över förbjudna preparat på grund av bevis att idrottare använder det i syfte att förbättra sin prestationsförmåga."

Inget omnämnande om att meldonium faktiskt har någon effekt. Enligt ARD:s färska dokumentärprogram visade en undersökning att 17 procent, 724 av 4 316, av ryska idrottare använder meldonium. En annan undersökning visade att 2,2 procent, 182 av 8 230, av idrottare runt om i världen använder meldonium. Wada anade tydligen ugglor i mossen: om det är populärt i Ryssland är det sannolikt suspekt.

Följaktligen har meldonium varit förbjudet inom idrott sedan 1 januari 2016. Sedan dess har flera åkt dit för meldonium inom kort tid: bland dem den Etiopienfödda svenska världsmästaren Abeba Aregawi. I går kom nyheten om att den mångfaldiga världsmästaren i hastighetsåkning Pavel Kulizhnikov åkt dit för meldonium. Det lär vara ytterligare tiotals idrottare som åkt fast, men som inte ännu offentliggjorts. Alla som hittills kommit fram är ryska, förutom Aregawi: Olga Abramova är ukrainare, men född i Ryssland.

Meldoniums halveringstid är 6,5 timmar och läkemedlet syns bara ett par dagar i dopningstester, så de som nu åker dit har fortsatt använda preparatet utan att bry sig om förbudet. Sjarapova hävdar att hon fått en mejl av Wada i december gällande förändringarna i listan över förbjudna preparat, men inte brytt sig om att kolla innehållet. Under sin presskonferens berättade hon också att det var en nyhet för henne att mildronat också var känt som meldonium.

Hur så klantigt? Sjarapova är världens bäst betalda kvinnliga idrottare – enligt Forbes uppgick hennes årsinkomster 2014-2015 till 29,7 miljoner dollar. Det är mer än exempelvis tennisdominanten Serena Williams, som är en betydligt bättre spelare än Sjarapova. Det är helt obegripligt att ingen i Sjarapovas närmaste krets kunde upplysa henne om att läkemedlet hon tar dagligen blivit förbjudet. Alternativet är att Sjarapova uppsåtligen fortsatt använda meldonium i syfte att förbättra sin prestationsförmåga, vilket inte heller låter sannolikt.

Egentligen spelar det ingen roll om meldonium förbättrar prestationsförmågan eller inte. Om meldonium finns på Wadas svarta lista är det enbart idrottarens ansvar att se till att den inte använder läkemedlet. Om Wada bannlyser örtte är det idrottarens ansvar att inte dricka örtte.

Det kan bli ett dyrt misstag för Sjarapova. Maximistraffet för första dopningsbrottet är en fyraårig avstängning. Sponsorerna Nike, TAG Heuer och Porsche avbryter samarbetet.

Förstås, om jag känner tenniskretsarna rätt kommer internationella tennisförbundet ITF att finna förmildrande omständigheter som gör att Sjarapovas straff kan förkortas. Sjarapova har redan nu världens sympatier hos sig. Det är svårt att betrakta hennes som en rådopare när hon ångerfullt och skamset ber om att få en chans till.

Många applåderade Sjarapova för att hon var så ärlig och själv berättade om sitt positiva dopningstest innan ens B-provet blivit analyserat (som om B-provet någonsin skulle ha skiljt sig från A-provet). Onekligen en trevlig omväxling till de typiska skepparhistorierna, men ingenting som ska förmildra hennes straff. Hon gör endast ett smart och kalkylerat PR-utspel när hon själv "ville berätta" om sitt dopningsfall i stället för att bli uthängd när medierna fått nys om det positiva dopningstestet andra vägar. I sista hand skulle ITF ha kommit med ett pressmeddelande när B-provet var analyserat.

Wada kommer knappast att godkänna att Sjarapova kommer undan med en tillsägelse. Antidopningsbyrån förbehåller sig rätten att överklaga ITF:s beslut till den internationella skiljedomstolen Cas. Alla ingredienser för en långkörare finns.

Marcus Lindqvist Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03