Marcus Groth blev krögare i Tallinn – klimatstrejken fortsätter på obestämd tid

Very Thai är ett riktigt familjeföretag där Marcus Groth sköter det administrativa, hans hustru Butsaba Tenawong är köksmästare och dotter Bui gärna underhåller barngäster. Bild: Oskari Värä

Klimatstrejken fortsätter, men ärligt talat har skådespelaren Marcus Groth inte haft tid att fördjupa sig i den nya regeringens klimatpolitik. – De senaste fyra månaderna har jag haft fullt upp med restaurangen Very Thai, som jag och min hustru har öppnat i Tallinn.

Marcus Groth bor sedan två år i Tallinn, men besöker regelbundet Helsingfors, nu senast för att repetera inför en av höstens teaterpremiärer. Groth regisserar den finska versionen av En man som heter Ove på Helsingin kaupunginteatteri, pjäsen Mies joka rakasti järjestystä har premiär i början av oktober.

Klimatstrejken, som han inledde i våras mot Finlands klimatpolitik, tänker han fortsätta tills det gamla hemlandet har blivit koldioxidneutralt, vilket Groth befarar att i värsta fall kan dröja tio–femton år. Före det, har han sagt, ska han inte stå på scen.

– Det kan hända att jag har spelat min sista teaterpjäs. Jag är i så fall nöjd med att avsluta karriären som häxan i Hans och Greta på Svenska Teatern. Det finns inga stora roller som jag drömmer om att spela eller som skulle tillföra min karriär något nytt, säger Marcus Groth när HBL träffar honom på Ode-biblioteket.

Bild: Maija Hurme

I stället satsar Marcus Groth nu allt på det nya livet som krögare. Han och hustrun Butsaba Tenawong öppnade i månadsskiftet april-maj en thailändsk restaurang i en av förorterna till Tallinn.

– Restaurangen finns på ett helt osannolikt ställe, Lasnamäki är en postsovjetisk stadsdel i Tallinn dit turisterna sällan hittar. Men jag trivs där och vi har redan fått en del stamkunder. Det är främst lokalbefolkningen som vi riktar oss till, berättar Groth.

Välkryddad thailändsk mat

De fyra första månaderna som krogägare har gått bättre än väntat, både Tallinnbor och turister har ätit sig mätta på Very Thai och responsen har varit översvallande positiv. Av de drygt 60 recensioner som restaurangen fått via webbsajten Tripadvisor har alla utom ett par gett Butsabas kitchen, som restaurangen också kallas, fem stjärnor.

– Min fru lagar fantastiskt god mat. Det är hon som är köksmästare på Very Thai, medan jag sköter om allt som kräver språkkunskaper i estniska. Butsaba driver restaurangen på samma sätt som hon gjorde hemma på landsbygden i Thailand, där hon hade sin första restaurang. Hon har lärt sig laga mat av sin mormor.

Maten på restaurangen är som namnet lovar genuin thailändsk kost, Butsaba vägrar att byta ut kryddor eller råvaror för att anpassa rätterna till estniska, finska eller andra västerländska smaklökar. Det är mycket kokos, chili och koriander.

Marcus Groth försöker leva som han lär och ta hänsyn till klimatet, i Tallinn rör han sig främst med cykel och när han bygger upp menyn tillsammans med hustrun väljer de vegetariska och lokalproducerade råvaror i den mån det är möjligt.

– Halva menyn består av veganska rätter. Det traditionella thailändska köket bygger visserligen på kyckling, kött och fisksåser, men dessa serveras med stora mängder grönsaker. Tillsammans med Butsaba utvecklar vi hela tiden nya veganska recept men det tar tid att hitta de rätta smakerna. Jasminris är svårt att odla i Estland men exempelvis thaibasilikan odlar vi själv i restaurangen.

Chili i glassen

Krögarens favoriträtt i det egna vardagsrummet, ett ord som Groth gärna använder om restaurangen, heter Pad ki mao hed och är en stark nudelrätt med svampar. Under sin korta tid som krögare har Groth utvecklat en ny passion för efterrätter, han har tillsammans med restaurangens servitör och allt-i-allo, italienske Frederico Ellade, fokuserat på att skapa delikata efterrätter.

Marcus Groth har åtminstone tillfälligt lämnat teaterscenen för att i stället driva en thairestaurang i Tallinn. Som sin hovmästare och allt-i-allo har han anställt italienske Frederico Ellade till krogen i Lasnamäki. Bild: Oskari Värä

– Jag vill påstå att vi lagar stans godaste veganska glass, den är kokosbaserad. Apelsinglassen blev jättegod, men den nyaste smaken med chili blev ännu bättre. Jag låter kanske något överentusiastisk, men det är lätt att skryta med något som man tror på till hundra procent och jag tror att vi har Tallinns bästa thairestaurang! säger den forna skådespelaren ivrigt.

Att familjens restaurang skulle finnas i Tallinn var en självklarhet. Groth tycker om Estland, han pratar både estniska och ryska och uppskattar speciellt att byråkratin är mycket lättare än i Finland.

– Estländarna är ett vänligt och positivt skogsfolk som lever väldigt nära naturen. Det är lätt att prata med dem, de är inte alls så stela som finländarna.

När paret hittade en hyreslokal med färdigt kök i förorten var saken klar och steget att öppna restaurang var litet. Groth har samlat ihop ett litet men internationellt team som jobbar bra ihop. Språket i restaurangen är en salig blandning av olika språk.

– Med min hustru och Big Pat, som hjälper till i köket, pratar vi thinglish, en blandning av thailändska och engelska, med min dotter pratar jag engelska, men hon går i estniskt dagis, och med Frederico prata jag förstås italienska.

Roligt och stressigt jobb

Aktuell som: Krögare på den nya restaurangen Very Thai i Tallinn, som också omfattar den veganska restaurangen Very Vegan.

Familj: Hustrun Butsaba, fyra barn mellan 22 och 6 år samt en hund.

Bor: I Gamla stan i Tallinn tillsammans med frun och yngsta dottern Biu. Marcus är svensk medborgare, född i Finland och utflyttad till Estland för ett par år sedan. I Helsingfors har han bara en konstnärsateljé i Lappvikens gamla sjukhus.

Karriär: Har spelat i ett hundratal teaterpjäser, de största rollerna har han gjort på Lilla Teatern i Helsingfors och på Ungdomsteatern i Moskva, samt regisserat ett 40-tal pjäser. Under de senaste tio åren har Groth jobbat på Svenska Teatern.

Marcus Groth medger att han är helt nybörjare i restaurangbranschen, hans egen erfarenhet av restauranger begränsar sig till kundupplevelser. Numera äter han sällan ute, men i tiderna trivdes han på ställen som påminner om offentliga vardagsrum, som Elite i Helsingfors. I sin ungdom prioriterade han restauranger som serverade billigt rödvin och Jaloviina.

– Jag hade aldrig kunnat tro att det är så här roligt att jobba på restaurang. Det svåraste är att hålla reda på alla detaljer, varje dag måste jag fatta minst 34 viktiga beslut samtidigt som kvittorullen till kassaapparaten är slut och vi borde beställa nya stolar till matsalen.

Några större planer på att utvidga har Groth inte, åtminstone längtar han inte till turistkvarteren i Gamla stan.

– Idealet vore om vi hade två restauranger bredvid varandra, med gemensamt kök. Då kunde vi dela upp verksamheten så att Very Vegan skulle ha en egen restaurangsal. Jag blickar lite på lokalen intill vår, där finns nu en rysk restaurang som inte verkar ha så många kunder – om den stänger någon dag så tar jag gärna över hyreskontraktet, säger Marcus Groth.

Läs också:

Marcus Groth: Jag går i strejk för klimatet

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning