"Maratonvaccinering" väntar i Storbritannien – Drottning Elizabeth och prins Philip i främsta ledet

Sjuksköterskor vid ett sjukhus i Coventry övar inför tisdagen, då de ska börja ge sprutor med coronavirusvaccin. Bild: Steve Parsons/poolfoto via AP/TT

Storbritannien står i startgroparna för att vaccinera befolkningen mot coronaviruset – men uppmanas vara redo för ett maraton. Landets äldre är först ut från och med tisdag.

Britterna blir först att ta emot Pfizer och Biontechs vaccin i stor skala. Det är den största insatsen i sitt slag i landet hittills och de första sprutorna ges på tisdagen.

Hälsominister Matt Hancock har anmält sig frivillig för att ta en spruta i direktsänd tv, för att stävja oro som uppstått med anledning av att myndigheterna var snabba att godkänna vaccinet. Det är ännu oklart om så kommer att ske.

Den brittiska läkemedelsmyndigheten understryker att det inte har tummats på något i tester av viruset.

Pågå under 2021

I ett första steg ska det ges till 400 000 personer, vid två tillfällen med tre veckor emellan. Allt som allt har landet beställt 40 miljoner vaccindoser.

Det är ett maraton som väntar snarare än ett sprintlopp, säger professor Stephen Powis, som är högst medicinskt ansvarig inom det brittiska vårdsystemet. Han förväntar sig att insatsen kommer att pågå långt in i nästa år.

Först ut är personer över 80 års ålder, vårdarbetare och anställda vid äldreboenden. Yngre personer väntas kunna få sina första sprutor närmare sommaren.

Drottning Elizabeth och hennes make prins Philip uppges stå långt fram i leden, då de är 94 respektive 99 år gamla. Detta kommer de att tillkännage till allmänheten för att tydligt markera mot vaccinmotståndare, rapporterar Sunday Times.

Storbritannien är först ut att börja massvaccinera befolkningen mot coronaviruset. Här står ett tv-team utanför St Thomas-sjukhuset i London på måndagen. Bild: Matt Dunham/AP/TT

"Så stolt"

Ett sjukhus i Croydon, söder om London, är ett av omkring 50 vårdinrättningar där de anställda förbereder doser. De måste förvaras i 70 minusgrader, vilket komplicerar handhavandet och gör att sprutorna måste ges på sjukhusen där det finns tillgång till särskilda frysar.

– Att veta att de finns här och att vi är bland de första i landet som faktiskt får ta emot vaccinet, och därför bland de första i världen, är otroligt. Jag är så stolt över det, säger Louise Coughlan, farmaceut vid sjukhuset, till AFP.

Vaccinet från Pfizer och Biontech väntas bli godkänt i EU och USA senare i december.

Läs också: 90-årig dam första britten att vaccineras

En farmaceut vid ett sjukhus i Croydon fixar förvaring till vaccinet. Bild: Gareth Fuller/poolfoto via AP/TT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning