Maratonmöte och enorma pappershögar – osäkert om utskottet blir färdigt i dag

Grundlagsutskottets extra möte om vård- och landskapsreformen fortsatte under måndagen. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Grundlagsutskottet fortsatte i dag arbetet med att granska om lagpaketet om vård- och landskapsreformen följer grundlagen. Det är osäkert om man blir klar med arbetet i dag

Måndagens åtta timmar långa maratonmöte i grundlagsutskottet räckte inte till. Utskottet fortsatte sitt arbete med att gå igenom vård- och landskapsreformen på tisdagsmorgonen.

Det var fåordiga utskottsmedlemmar som stegade in i rummet.

– Vi försöker bli klara i dag, men jag kan inte säga om vi blir det. Det återstår för mycket arbete från i går. Vi avslutar arbetet för i dag klockan två och fortsätter vid behov i morgon, sade Centerns Markus Lohi.

– Nu är det morgon, nu fortsätter vi, sade SFP:s Anna-Maja Henriksson.

Grundlagsutskottet behandlar regeringens vårdreform under ett extra möte. Behandlingen gäller tre lagpaket: förslaget till lag om grundandet av landskap och organisering av social- och hälsovårdens reform, förslaget till lag om valfrihet i social- och hälsovården och förslaget till lag om produktion av social- och hälsovårdstjänster.

Avgörande utlåtande

Grundlagsutskottets utlåtande om reformen avgör i praktiken om den ännu har en chans under den här valperioden. Utskottet förväntas komma med ändringsförslag som social- och hälsovårdsutskottet måste ta i beaktande för att de nya lagarna ska kunna framskrida i normal ordning.

På måndagen gav utskottet också grönt ljus för Ålands nya självstyrelselag, som hänger ihop med vårdreformen.

Även om vårdreformen skulle hinna behandlas i plenum så är det möjligt att lagarna inte går igenom eftersom regeringen har en mycket knapp majoritet.

Blå framtids riksdagsledamot Maria Lohela hoppade i januari över till Liike Nyt-rörelsens riksdagsgrupp och meddelade samtidigt att hon inte stöder reformen. Regeringen har nu alltså en så knapp majoritet man kan ha med 100-99.

Regeringen har försäkrat att vårdreformen hinner behandlas i plenum och att reformen kommer att ros i hamn.

Den sittande riksdagen planerar att avsluta sitt arbete om fem veckor, den 15 mars. Målet har varit att ge ledamöterna en månad tid för valkampanj innan riksdagsvalet i april, men det talas nu om att riksdagen kan förlänga sessionen på grund av vårdreformen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning