Maratonflytten i OS fortsatt infekterad

Många deltagare tvingades bryta damernas maraton under friidrotts-VM i Doha. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

IOK står fast vid beslutet att flytta maraton- och gångtävlingarna under OS nästa år – från Tokyo till Sapporo.Men frågan är fortfarande infekterad och IOK har svårt att få förståelse från Tokyo.

Internationella olympiska kommittén vill nå konsensus med Tokyo om varför man valt att flytta OS-tävlingarna i maraton och gång 100 mil norrut i Japan, till Sapporo. Men fortfarande är tongångarna hos Tokyos borgmästare Yuriko Koike annorlunda.

John Coates, ordförande i Internationella olympiska kommitténs koordinationskommission, säger nu att han inte vill lämna Japan utan att han fått Tokyo-folkets förståelse.

– Vi är skyldiga folket här att se till att de är fullständigt informerade, sade Coates under ett möte.

Vid samma möte stod Koike fast vid att hon anser att tävlingarna bör stanna i Tokyo.

– Vi anser att det här är något som aldrig tidigare skett, att komma med ett sådant oväntat förslag utan samråd eller överläggning med värdstaden Tokyo, sade hon.

Koike tillade att Tokyo investerat både tid och pengar i åtgärder mot värme – som till och med fått beröm av IOK-ordföranden Thomas Bach.

Anledningen till att tävlingarna flyttas är för att idrottarna ska slippa hettan och luftfuktigheten som väntas under OS. Coates har bland annat förklarat för borgmästaren Koike hur det såg ut på friidrotts-VM i Doha, när många tvingades avbryta maraton- och gångloppen på grund av värmen – trots att loppen avgjordes mitt i natten.

Koike har också sagt att man är beredd att justera starttiden för loppen, enligt vissa medier till 03.00 på natten.

Men hittills stå IOK fast vid sitt beslut: maraton och gång kommer att avgöras i Sapporo.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning