Maradona anklagas för övergrepp

Diego Maradona anklagas för våldtäkt. Bild: Alexander Nemenov/AP

En kubansk kvinna anklagar Diego Maradona för övergrepp för 20 år sedan. Hon berättar för en argentinsk åklagare om hur hon hållits instängd, våldtagits vid ett tillfälle och pressats till att ta kokain och göra en bröstförstoring.

Den i dag 37-åriga kvinnan Mavys Álvarez Rego berättade vid en presskonferens i Buenos Aires att hon träffade Diego Maradona när hon var 16 år, då den argentinske fotbollsstjärnan levde i Kuba. Han var då i 40-årsåldern och behandlades där för narkotikamissbruk.

Hon ska då ha charmats av Maradona och inlett en relation som förändrades efter ett par månader, då hon pressades att ta kokain, vilket ledde till ett beroende, enligt henne.

– Jag älskade honom men hatade honom också. Jag tänkte till och med på självmord, säger hon.

Hölls inlåst

Diego Maradona, en av världens främsta fotbollsspelare någonsin, avled förra året i sviterna av en hjärtattack i samband med en hjärnoperation för en blodpropp. Han var då 60 år och hade länge kämpat med missbruksproblem.

Mavys Álvarez Rego visade upp ett fotografi med henne, fotbollsstjärnan och Fidel Castro. Hon påstår att hon vid en resa till Buenos Aires 2001 hölls inlåst i flera veckor av personer som stod Maradona nära, och att hon tvingades till en bröstförstoring.

Mavys Álvarez Rego berättade om sin relation med Diego Maradona vid en presskonferens i Bueons Aires. Bild: Gustavo Garello/AP

Hon hävdar också att Maradona ska ha våldtagit henne vid ett tillfälle i Havanna och nämner flera andra tillfällen då han ska ha blivit fysiskt våldsam. Relationen pågick i fyra–fem år, enligt Álvarez Rego.

Inte anmält

Mavys Álvarez Rego har inte själv gjort någon anmälan, men vittnar i en argentinsk domstol i samband med att en organisation lämnat in en anmälan gällande bland annat människohandel och olaga frihetsberövande. Fem personer nära Maradona har via advokater nekat till anklagelserna, och en har motanmält organisationen för förtal.

– Jag har gjort vad jag var tvungen att göra. Resten är upp till domstolarna. Jag har nått mitt mål: Att berätta vad som hände mig, för att förhindra att det händer andra. Eller åtminstone så att andra flickor kan få styrkan och modet att tala ut, säger Mavys Álvarez Rego.

Mavys Álvarez Rego berättade om sin relation med Diego Maradona vid en presskonferens i Bueons Aires. Bild: Gustavo Garello/AP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning