Månstenssmulor från Sovjettiden sålda

Tre små fragment från månen såldes för storbelopp. På bilden en blodmåne som lyser över Svalbard. Bild: TT/NTB Scanpix/Heiko Junge

Tre fragment från en månsten som togs under ett sovjetiskt månuppdrag 1970 har sålts på auktion i New York.

Köparen pungade ut 865 000 dollar, motsvarande 7,8 miljoner kronor, vilket gjorde att säljaren tjänade en rejäl hacka. Han eller hon hade enligt auktionshuset Sotheby's nämligen köpt månsmulorna för 442 500 dollar (cirka 762 000 euro) 1993. Även köparen beskrivs som en amerikansk samlare.

Månstensfragmenten är de enda dokumenterade månmaterialen som är i privat ägo. De tillhörde från början änkan efter den tidigare sovjetiske rymdprogramschefen, som gavs till henne som en gåva från Sovjetunionen som ett erkännande av makens bidrag till programmet, enligt Sotheby's.

Fragmenten, som är en till två millimeter stora, togs av den obemannade rymdsonden Luna-16, som borrade ett 35 centimeter djupt hål i månytan och tog upp dem.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning