Månsson: Bra om Samlingspartiets ministrar får något att tänka på

Björn Månsson. Bild: Jenny Bäck

I sak innebär Jan Vapaavuoris regeringskritiska utspel inget nytt. Men att kommunalvalets röstkung opponerar sig mot landskapsreformen är politiskt intressant, säger Björn Månsson, SFP:s gruppordförande i Helsingfors.

Helsingfors blivande borgmästrare, Samlingspartiets Jan Vapaavuori, kritiserar regeringens landskapsreform i hårda ordalag i lördagens Helsingin Sanomat. Enligt Vapaavuori försöker reformen vrida klockan tillbaka i en tid där verkligheten i allt högre grad präglas av konkurrens mellan växande städer.

– Landskapsreformen är en mycket olycklig övning, säger Vapaavuori och betecknar den som direkt skadlig för städerna.

Björn Månsson, ordförande för SFP:s fullmäktigegrupp i Helsingfors, ser inte Vapaavuoris utspel som något nytt, i sig. Samma linje har Samlingspartiet överlag drivit i Helsingfors med stadsdirektör Jussi Pajunen i spetsen, säger Månsson, och tillägger att Helsingfors också i sitt officiella utlåtande till regeringen tagit avstånd från reformen.

– Men jag tycker det är mycket värdefullt att också Vapaavuori säger ifrån, även om det inte är någon ny linjedragning från Helsingfors sida.

Tror du utspelet kan få några konsekvenser med tanke på att Vapaavuori också på riksplanet är en mycket viktig och populär politiker för Samlingspartiet?

– Förhoppningsvis. Om Sauli Niinistö mot förmodan inte ställer upp i presidentvalet så måste de ju be Vapaavuori. Så visst är han oerhört värdefull för dem, med sitt övertygande resultat i kommunalvalet i ryggen.

– Det är bra om han ger Samlingspartiets ministrar något att tänka på, säger Månsson som ändå påminner om att inte heller sannfinländarna eller centerpartisterna i Helsingfors försvarat regeringens linje helt och hållet.

Men någon stor sannolikhet att regeringen verkligen skulle tänka om, ser Månsson inte.

– Inte har regeringen velat höra på experterna ord heller. Allt det här beror på att Centern får sina landskap och Samlingspartiet sin valfrihet. Tyvärr blir folket lidande, inte minst storstädernas befolkning.

Statsminister Juha Sipilä (C) tillbakavisade på lördagsmorgonen Vapaavuoris kritik i Yles program Morgonettan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning