Mänskligt misstag orsakade dödsolyckan i Nykarleby

Polisinrättningen i Österbotten har nu hört den far som förlorade sin 10 månader gamla baby i en bilolycka i Nykarleby i december. Enligt polisen gjorde pappan en felbedömning. Han påbörjade omkörningen där sikten var dålig och vägen är markerad med heldragna gula varningslinjer.

– Det var en felbedömning. Ett mänskligt misstag. Ett sådant fel kan hända vem som helst som kör bil. Nu hade omkörningen ödesdigra konsekvenser, säger utredningschef och kriminalkommissarie Ove Storvall till Iltalehti.

Föräldrarna klarade sig utan bestående skador, men de förlorade sin 10 månader gamla baby i omkörningen som ägde rum på en plats med dålig sikt där vägen är markerad med heldragna gula varningslinjer. Olyckan inträffade på riksväg åtta den 11 december i Nykarleby.

I samband med pappans omkörning möttes familjen av två bilar. Den ena mötande bilen lyckades undvika en frontalkrock genom att väja till dikesrenen, men den andra bilen krockade med tragiska följder.

– Vägen var glashal av is men inte täckt av snö. De gula varningslinjerna var fullt synliga på den plats där omkörningen inträffade, säger Storvall.

Olyckan har 5-6 vittnen som har en gemensam syn på det händelseförlopp som föregick krocken.

– Pappan har hörts som misstänkt, men mamman har inte förhörts ännu. Av humanitära skäl har vi inte velat påskynda förhöret av den målsägande. Förundersökningen inväntar ännu på ett utlåtande om dödsorsaken och fallet går inte vidare till åklagaren förrän vi har fått det, säger Storvall.

Pappan till den tio månader gamla babyn misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och grovt dödsvållande.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning