Mänskliga rättigheter är inget för Fasel – vill fortfarande arrangera VM i Belarus

Den belarusiska presidenten Aleksandr Lukasjenko är en stor ishockeyvän och ett VM på hemmaplan är en fjäder i hatten för honom. Bild: Andrei Pokumeiko/BelTA Pool Photo via AP

Ett finländskt initiativ leder till att EM-ministrar föreslår att ishockey-VM flyttas från Belarus. Samtidigt fortsätter Internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel sin krampaktiga kampanj för att hålla kvar vårens VM i Europas sista diktatur.

Ishockeyns sakta förfall fortsätter. Och i de nationella förbunden räknar man nog dagar fram till att internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel lämnar sin post och flyttar till sitt andliga hem i KHL.

Fasel har gång på gång visat sig olämplig för att leda ishockeyn och hans agerande är inte längre bara skadligt för samhället utan också för ishockeyn och IIHF.

Den schweiziska ledaren har nära band till den ryska presidenten Vladimir Putin och har därför vid flera tillfällen funnit sig i situationer där han egentligen borde ha agerat på ett sätt men inte kunnat göra det just på grund av den starka kopplingen till Putin och Ryssland.

Då den utbredda dopningen i samband med OS i Sotji 2014 avslöjades och ryska idrottare inte fått delta under rysk flagg i flera tävlingar har det aldrig varit aktuellt för IIHF att markera mot Ryssland.

Därför är det inte heller speciellt överraskande att Fasel envist håller fast vid sin ståndpunkt att ishockey-VM 2021 ska arrangeras i Belarus.

Och han upprepar sitt tröttsamma mantra om att inte blanda idrott och politik.

– Vi kan inte låta politik ta oss som gisslan. Idrotten hör till människorna, den för folk samman och i ishockeyn har vi tradition att inte böja oss inför politiken och vi arbetar för en bredare internationell förståelse, säger Fasel till watson.ch.

I intervjun med den schweiziska publikationen säger Fasel att han fortfarande tror på ett VM för herrar i Minsk i vår.

Då idrottsledare säger att idrott och politik inte hör ihop är det ofta en följd av att idrotten själv – via högst politiska beslut – skapat en ohållbar situation. Som då IIHF valde att ge värdskapet för VM 2021 till Belarus.

Att arrangera tävlingar och mästerskap i diktaturer och totalitära stater där alla medborgare inte omfattas av grundläggande mänskliga rättigheter är inget ovanligt.

Efter att president Aleksandr Lukasjenko stal presidentvalet i augusti har situationen för landets medborgare försämrats rejält. Människorättsorganisationen Amnesty har rapporterat om tortyr, tusentals oppositionsanhängare fängslats, oliktänkare förföljts, medborgare misshandlats av myndigheterna och rapporter om sexuellt våld och mord har med jämna mellanrum sipprat ut ur det som beskrivits som Europas sista diktatur.

Fasel skulle resa till Minsk tidigare i veckan för att diskutera VM med president Lukasjenko men tvingades avboka sin resa med hänvisning till att både han och IIHF:s generalsekreterare Horst Lichtner insjuknat i covid-19. Beskedet kom lägligt kort efter att internationella olympiska kommittén IOK beslutat om sanktioner mot Belarus.

Bland annat portas medlemmarna i den nationella olympiska kommittén, däribland Lukasjenko, från OS. IOK stryper också penningkranarna till Belarus inför OS 2021 och OS 2022.

Lukasjenko svarade med att han ska dra IOK inför domstol på grund av sanktionerna.

Då IOK satte press på Lukasjenko och Belarus var det lägligt för Fasel och Lichtner att insjukna i covid-19 och avboka resan till Minsk och det obekväma samtalet med Lukasjenko.

– Jag ger inte upp hoppet att den politiska situationen lugnar sig i Belarus så att VM kan arrangeras. Jag ska resa till Belarus för att diskutera det ansikte mot ansikte på ett ansvarsfullt sätt, säger Fasel.

Det Fasel och andra idrottsledare tycks ha svårt att inse är att brott mot mänskliga rättigheter inte är en politisk fråga. Mänskliga rättigheter är ingen åsiktsfråga utan något som tillför alla. Regimen i Belarus begränsar dessa rättigheter för sina medborgare. Då kan man inte blunda för situationen och hoppas det löser sig själv.

Till all tur verkar vi i Finland och också inom EU ha vaknat från vår dvala. Kalervo Kummola, vice ordförande i IIHF, har talat för att flytta VM från Belarus och vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko (c) har uttryckt sitt stöd för Kummolas syn.

I en intervju i Maaseudun Tulevaisuus lyfter Saarikko fram tre problem med ett eventuellt VM i Belarus. Bristen på demokrati och brotten mot mänskliga rättigheter är bara ett av problemen. Deltagarnas säkerhet kan inte garanteras på grund av oroligheterna i landet och också coronavirussituationen är problematisk i landet.

– Vi arbetar för tillfället med ett ställningstagande på EU-ministernivå för att tävlingarna inte ska arrangeras i Belarus. Vi har varit initiativtagande i frågan, säger Saarikko till Maaseudun Tulevaisuus.

Men trots att han är medveten om ministrarnas ställningstagande väljer Fasel att inte backa i frågan utan upprepar sin åsikt att VM ska arrangeras i diktaturens vagga.

För Fasel är situationen onekligen svår. Då han lämnar IIHF efter den här säsongen lär han ha ett toppjobb väntande i Putins propagandaverktyg KHL. Därför är det svårt för honom att ta ställning mot VM i Belarus eftersom det samtidigt skulle ses som att han tar ställning mot Ryssland och Putin. KHL har inte sett några som helst problem med att spela matcher i Minsk under pågående protester och Putin är inte alls negativt inställd till att Lukasjenko hålls vid makten i Belarus.

Fasel borde försöka hitta en lika lämplig lösning som Jokerit gjorde i höstas då man lyckades skapa rökridåer i samband med att laget inte reste till Minsk för att möta Dynamo Minsk i KHL-premiären.

Efter att spelare och ledare i Jokerit spelat ner demokrati- och människorättsproblemen i Belarus meddelade klubben att laget inte reser till Minsk eftersom de egna spelarnas säkerhet inte kan garanteras. Det här efter en enorm yttre press på klubben efter att Jokerit först vägrat ställa in sin resa.

För KHL var det ytterst viktigt att ligans enda helvästerländska klubb visar sin lojalitet. Men i rådande situation fick ligan nöja sig med att bestraffa Jokerit med böter och förlust i den ospelade matchen och ingen behövde tappa ansiktet.

Vad Fasels motsvarande lösning ska vara är svår att se.

En sak är ändå säker: Ju längre han drar ut på tiden med beslut om VM i Belarus, desto större är imageförlusten för IIHF och ishockeyn.

Filip Saxén Sportchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning