Människorättskritik vid saudiskt G20-möte

Saudiarabiens kung Salman håller sitt öppningsanförande vid G20-mötet. Arkivbild. Bild: Bandar Aljaloud/TT-AP

Människorättsgrupper och politiker vill att deltagarna vid G20-mötet avkräver värdlandet Saudiarabien ansvar för brott mot de mänskliga rättigheterna.

Anhöriga till den fängslade kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul uppmanar G20 att kräva att hon släpps fri.

– Det är det internationella samfundets plikt att fråga om henne. Att tala om för Saudiarabien att man inte kommer att tro på några av deras reformer så länge de som arbetat för dem sitter bakom galler, säger al-Hathlouls syster Lina al-Hathloul till CNN.

Loujain al-Hathloul har suttit fängslad sedan maj 2018 då hon greps tillsammans med flera andra aktivister, och fängslades efter svepande anklagelser om hot mot rikets säkerhet.

Både Amnesty International och Human Rights Watch har protesterat mot att Saudiarabien använder mötet för att dra uppmärksamhet från förtrycket i landet.

Inför mötet uppmanade politiker i Storbritannien, EU och USA sina regeringar att sätta press på Saudiarabien eller dra sig ur mötet.

Borgmästarna i London, Paris, New York och Los Angeles har alla bojkottat evenemanget.

Några deltagare från västländer antydde inför mötet att människorättsfrågor inte kommer att stå på agendan, utan att man föredrar att diskutera frågan med Saudiarabiens regering i bilaterala forum.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning