Människorättsaktivister och Trumpälskare på gatorna i samband med toppmötet: ”Finland är i världens blickfång”

Polisen är beredd på att tusentals människor kommer att demonstrera i samband med att Vladimir Putin och Donald Trump möts i Helsingfors. – Vi ser inga skäl att oroa oss för sammandrabbningar, säger polisens kommunikationschef Juha Hakola.

Det är många som vill säga sitt då två av världens mäktigaste män träffas. Polisens kommunikationschef Juha Hakola säger att de fått in fem demonstrationsanmälningar och att det är omöjligt att uppskatta hur många som kommer att demonstrera.

– Det är så många faktorer som påverkar. Om det ösregnar är det många som uteblir.

I skrivande stund ser demonstrationen Helsinki Calling ut att bli den klart största. Ursprungligen var det tänkt att evenemanget skulle ordnas samma dag som toppmötet, men senare flyttades demonstrationen till söndagen.

"Jag tror att demonstrationen kommer att växa väldigt mycket i storlek."

Evenemanget vill bland annat lyfta upp mänskliga rättigheter, demokrati och klimatfrågor – ämnen som arrangörerna inte förväntar sig att Trump och Putin kommer att behandla.

– Vi anser också att bilaterala samtal inte är lika värdefulla som samtal mellan flera parter. Vi är för demokrati, säger Katri Ylinen, en av arrangörerna.

På Facebook har 2 100 meddelat att de kommer att delta. Ylinen förväntar sig att deltagarantalet kommer att skjuta i höjden då evenemangets talare offentliggörs senare i veckan. Ylinen bekräftar att författaren Sofi Oksanen och De grönas Europaparlamentariker kommer att tala.

– Just nu känns det som om bara en liten insidergrupp känner till evenemanget.

Trumpälskare på fötterna

Pro-ryska och pro-amerikanska krafter kommer att synas under måndagen. Den finsk-ryska föreningen Rufi har meddelat att de ordnar en demonstration "som motvikt till russofobi och hat". Föreningen poängterar att den är för fred.

För drygt en vecka sedan dök det upp en grupp på Facebook med namnet Helsinki Loves Trump. Sedan dess har gruppen samlat över 1 200 medlemmar. Grundaren Markus Bunders säger att han inte är överraskad av intresset.

– Det är många som känner sig fjärmade från den offentliga diskussionen. Om man talar till dem kan man också locka med dem.

Gruppen kommer att synas i gatubilden under toppmötet – men någon demonstration handlar det inte om, menar Bunders.

– Vi är med som privatpersoner. Vi ska vara glada, positiva och le stort.

Bunders är Sannfinländare men påpekar att evenemanget inte har med partipolitiken att göra. Helsinki Loves Trump har väckt intresse utomlands och Bunders säger att intervjuer är bokade med några av de allra största medieaktörerna i USA.

Vill se fredliga demonstrationer

Samlingspartiets ungdomsförening och en privatperson som enligt Hakola "verkar vara emot allting man kan tänka sig" har också skickat in anmälningar om demonstrationer. Hakola tror att det kan bli ännu fler.

– Det finns många grupper på Facebook men det är oklart om de kulminerar i demonstrationer.

Hakola vill inte gå in på exakt hur många poliser som kommer att arbeta med toppmötet, men säger att siffran ser ut att landa på mellan 1 000 och 2 000. Förhoppningsvis behöver poliserna inte sära på arga demonstranter.

– Man ska få demonstrera med rätt metoder. Finland är i världens blickfång på måndag och vi hoppas på gott samarbete med demonstranterna.

Läs mer: Mycket är ännu oklart inför toppmötet – det här vet vi om arrangemangen

Fakta

De här syns på gatorna

Helsinki Calling ser ut att bli den klart största demonstrationen. I skrivande stund har 2 100 personer meddelat att deltar. Ytterligare 7 600 har markerat att de är intresserade av evenemanget på Facebook. Tillställningen är inte bunden till partipolitik och demonstrationen vill föra fram några av de ämnen som Putin och Trump inte förväntas diskutera. ”Vi samlas och berättar att vi i Finland är för mänskliga rättigheter, demokrati, fred samt miljö- och klimatarbete”, skriver Helsinki Calling på Facebook.

Samlingspartiets ungdomsförbund. I en intervju med tidningen Seura säger ordförande Henrik Vuornos att ungdomsförbundet är representerat av ett tiotal personer. Enligt samlingspartisterna för Trump och Putin dålig politik. Förbundet anser bland annat att Trumps handelspolitik är skadlig och att Finland gynnas av frihandel.

Finland loves Trump. Markus Bunders skapade en grupp på Facebook som fick 1 200 medlemmar på tio dagar. Bunders är noga med att påpeka att evenemanget inte är en demonstration och att medlemmarna deltar som privatpersoner. Medlemmarna planerar att möta Donald Trump vid flygplatsen och vill föra fram en positiv Finlandsbild.

Finsk-ryska föreningen Rufi. Under toppmötet samlas den ett år gamla föreningen för en demonstration ”som motvikt till russofobi och hat”. På Facebook skriver Rufi att föreningen är för världsfred. ”Vi vill visa att inte hela Finland förhåller sig negativt till världsledarna. Alla vill inte heller ha krig eller konflikter”.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33