Naturen fungerar inte så …

Bild: HBL

Tycker du att mandelmjölk är trendigt och djurvänligt? Då har du fel. HBL:s journalist Peter Buchert berättar om hur en stordrift gjorde naturen till en fabrik. Men så fungerar inte naturen.

Peter Buchert som är specialiserad på klimat- och miljöfrågor har i serien "Vår sjuka värld" gjort en djupdykning i frågor om vår hälsa och granskat dess kopplingar till djurens och miljöns hälsa.

Här kan du läsa seriens alla delar:


Bild: Mikael Bobacka

Fortsätter vi kriga mot naturen dödar vi oss själva


Niina Luhtasela vet av erfarenhet vad antibiotikaresistens kan leda till. Medicinerna höll på att ta livet av henne. Bild: Cata Portin

Niina Luhtasela drabbades av tuberkulos som antibiotikan inte bet på


Bild: Mikael Bobacka

Vi har slopat var fjärde antibiotikakur, men vi äter fortfarande fel sort


Bild:

Krönika: Mandelmjölkens bittra eftersmak


Antibiotikabruket i världen har ökat massivt, allra mest i Asiens tillväxtekonomier. Bild: Jasper James/Lehtikuva-Millennium images

Världen ropar efter nya mediciner som kan radda liv


Veterinären Paula Kurittu undersöker förekomsten av antibiotikaresistenta bakterier i livsmedel. En slutsats är att man borde sluta att ge produktionsdjur antibiotika i tillväxtsyfte Bild: Niklas Tallqvist

Resistenta bakterier sprider sig över världen – jakten måste starta i ditt eget kylskåp


Kina är numera världens största köttfabrik och kinesiska svin drivs upp i gigantiska höghus, bioskyddade, för att motverka smittspridning. Bild: AP-TT

Den globala köttfabriken växer med antibiotikan som drivmedel


Övervikten är som en epidemi i Finland, och som en tickande bomb för vår samhällsekonomi, säger läkaren Mikaela Grotenfelt-Enegren. Bild: Niklas Tallqvist

Miljön – och din kropp – tackar om du sätter rätt sorts mat på tallriken


Hundar buras in i ett slakthus i byn Chi Meakh i Kambodja i väntan på att en organisation för adoptivhundar ska ta hand om dem. Ett av slakthusen böjde sig förra våren för djurrättsaktivisters krav på att upphöra med handeln med hundkött. Bild: Heng Sinith/AP-TT

Hundfebern ökar risken för att motståndskraftiga bakterier ska spridas


När man häller bakteriofager över en bakterieodling börjar fagerna genast angripa bakterierna, såvitt fagerna är av den sort som dödar just det slags bakterier man har i petriskålen. Bild: Cata Portin

Bakteriofagerna kan vara räddningen när antibiotikan inte längre funkar

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning