Människans bästa vän får tidig julklapp

Hund- och kattmaten väntas räcka till för 400 husdjursägare. Bilden är från fjolårets evenemang. Bild: Erika Lind

Djurskyddsaktivister ska på söndag dela ut gratis hund- och kattmat till hundägare som har svårt att få pengarna att räcka till.

Med start söndag klockan 12 ska djurskyddsföreningen Rekku Rescue i två timmar dela ut gratis hundmat till hundägare på Hagnäs torg. Maten väntas räcka till för omkring 400 keldjursägare med hjälpbehov.

– De flesta människor försöker ta hand om sina keldjur också i svåra livssituationer, det finns de som först köper mat till hunden och sedan till sig själv om det blir pengar över. Och för många äldre med små inkomster är keldjuret den enda vännen, säger Sadri Wirzenius vid Rekku Rescue.

Rekku Rescue ordnade med ett nytt hem åt 48 hundar förra året. Bild: Erika Lind

Hon påpekar att ojämlikhet, utslagning och fattigdom återspeglas också på keldjurens välbefinnande. Det är fjärde gången den här matutdelningen ordnas strax före jul. Frivilligorganisationen har fått maten som gåva och uttryckligen för det här ändamålet.

Många fattiga keldjursägare tenderar att först köpa mat till djuret, sedan till sig själv om det blir pengar över, uppger Rekku Rescue. Bild: Erika Lind

Via Rekku Rescue, som fungerar i Finland och Estland, fick 240 hemlösa klatter och 48 hundar ett nytt hem förra året.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning