Manninen vemodig efter sista OS-starten

Hannu Manninen har gjort sitt i OS-sammanhang. Bild: Lehtikuva / Timo Jaakonaho

Lagtävlingen i nordisk kombination betydde slutet på en fantastisk OS-karriär. Det var stora känslor i luften då Hannu Manninen, 39, avslutade sitt sjätte OS.

Ett misslyckande i backmomentet spolierade Finlands chanser i lagtävlingen i nordisk kombination. Finland kom sjua i backen och måste starta en minut och 58 sekunder bakom Österrike. Hannu Manninen startade som ankare efter att Leevi Mutru, Ilkka Herola och Eero Hirvonen gjort sitt och tappade femteplatsen åt Frankrike i sin sista OS-start någonsin. En start som nästan inte blev av på grund av hälsoproblem.

Det var en klart rörd Manninen som steg framför tv-kamerorna efter loppet.

– Det känns vemodigt. Det var alla möjliga känslor som snurrade runt i huvudet efter målgången. Jag har satsat mycket arbete och tid – också familjens tid – till det här, säger Manninen i Yles intervju, medan han kämpar för att rösten inte bryts.

– Jag har otroliga minnen från karriären. Vi har ett fantastiskt gäng här. Killarna är alldeles otroliga, säger Manninen och riktar ett tack till sin fru.

Manninen, som fyller 40 i år, tävlade för första gången i världscupen 1993. Han gjorde sin OS-debut i Nagano 1998 och deltog totalt i sex OS. Han gjorde comeback till nordisk kombination 2016 efter en fem års paus. Manninen har tre OS-medaljer: ett guld, ett silver och ett brons – alla från lagtävlingar. Han har också ett individuellt VM-guld.

OS-guldet i lagtävlingen gick till storfavoriten Tyskland. Norge kom tvåa och Österrike trea.

Den senaste blåvita OS-medaljen i nordisk kombination kom i Turin 2006 då Finland tog brons i lagtävlingen. Kvartetten utgjordes då av Anssi Koivuranta, Antti Kuisma, Hannu Manninen och Jaakko Tallus.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03