Mannen som vunnit allt söker nya utmaningar

34-åringen Leo-Pekka Tähti hade en kanonsäsong efter att han i fjol valdes till Årets idrottare. Bild: Roni Rekomaa

Leo-Pekka Tähti är en av alla tiders största finländska idrottare. I fjol blev han som första paraidrottare vald till Årets idrottare och det förflutna året var åter en succé. Och 34-åringen tänker inte sluta vinna i år heller.

Med sina fem OS-guld och totalt 23 stortävlingsmedaljer – 13 av dem av gyllene valör – kan Leo-Pekka Tähti kallas för en levande legend. För ett år sedan valdes han som första paraidrottare någonsin till Årets idrottare efter att ha vunnit 100 meter rullstol i Rio i fjärde OS i följd. Finlands jubileumsår var likaså en fullträff: Tähti vann 100 meter och tog brons på den dubbelt så långa sträckan i VM i London. Tack vare bragden utnämndes han till årets friidrottare och årets välgörare.

– Resultatmässigt var fjolåret riktigt bra. VM gick så bra som det kunde gå. Annars var säsongen svår med alla skadeproblem, säger Tähti på röda mattan på Idrottsgalan medan fotografernas kameror smattrar.

I maj i fjol gav Tähti ett starkt formbesked då han kom en dryg tiondel från sitt eget världsrekord på hundringen. Så kom de dåliga nyheterna. En magnetundersökning visade att Tähti har benbitar i sin armbåge och en stressfraktur i revbenet. Han återhämtade sig ändå i grevens tid och inledde VM med guld – trots att hans rullstols ryggstöd gick sönder under loppet. Ett par dagar senare knep han sin andra medalj.

– På efterhand tänkt var London-VM en fullträff. Och ännu viktigare är att jag nu återhämtat mig från alla skador.

Tähtis armbåge opererades och hösten fylldes av rehabilitering.

– I januari har jag nu börjat med hård styrketräning. Det känns som styrkan fastnar bra i kroppen och armen håller ihop. Gubben tycks vara i gott skick vid det här skedet av säsongen. Det ser lovande ut, säger Tähti leende.

Lyfter hatten åt Niskanen och Markkanen

I veckan var Tähti ännu nere i Spanien där han tillbringar största delen av vintern men Idrottsgalan ville han inte skippa.

– Jag värdesätter galan och priset för Årets idrottare högt. Om man inte räknar idrottsliga framgångar så är priset det värdefullaste en idrottare kan nå i Finland. Det här är en stor grej för finländare och en fin tillställning. En festdag för finländsk idrott.

Tähti berättar att han försöker följa med blåvit idrott också då han är i Spanien, speciellt OS i Pyeongchang väntar han ivrigt på. Fjolårets höjdare anser han är Iivo Niskanens guldmedalj i skid-VM i Lahtis och Lauri Markkanens fantastiska framfart i basketligan NBA.

– Bara himlen är gränsen för Markkanen, säger Tähti som själv lirar rullstolsbasket i spanska ligan under vintrarna.

– Hösten var intensiv fram till jul och nyss började den andra halvan av säsongen. Vårt lag är femma i serien. Men jag prioriterar förstås min huvudgren.

EM och speciell sträcka

2018 betyder ännu ett år på toppen för Tähti. Huvudmålet är förstås EM i Berlin dit han siktar på att toppa formen. Tähti har ett ess i bakfickan för EM.

– Meningen är att jag skulle ta del på 800 meter. Då måste jag nå resultatgränsen i maj i Schweiz. Det är ett ganska tungt upplägg: en lång sträcka och samtidigt borde jag vara snabbast i Europa. Det blir lite nya utmaningar och sommaren blir intressant. Jag hoppas bara att jag får vara frisk fram till EM. Då är allt möjligt, säger Tähti.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03