Polisens täckoperation avslöjade mannens planer – skulle råna en vapenbutik och döda flera personer

Försvaret hävdar att polisen provocerade mannen att gå vidare med planen. Bild: SPT/Henri Forss

Polisen kom mannen på spåren tack vare en täckoperation i samband med att mannen letade efter en medhjälpare till rånet. Försvaret hävdar att polisen gick för långt.

Helsingfors tingsrätt behandlade på måndagen ett fall där en kring 30-årig man står åtalad för bland annat förberedelse till grovt brott mot liv och hälsa. Mannen har tidigare dömts till över tre års fängelse för en planerad attack mot Helsingfors universitet.

Enligt häradsåklagare Yrjö Reenilä planerade mannen att råna en vapenbutik i Helsingfors i december i fjol. I samband med rånet planerade mannen att döda eller misshandla en person som jobbade i butiken med kniv. De stulna vapnen skulle användas för att genomföra en massaker. Åklagaren kräver ovillkorligt fängelse.

– Svaranden letade efter en person som kunde hjälpa honom i rånet. Därför lade han ut två annonser på ett diskussionsforum på det anonyma tor-nätet. I annonserna letade han efter en likasinnad, säger Reenilä.

Mannen fick två svar på annonserna. Den ena som svarade var en polis vid Centralkriminalpolisen (CKP). Polisen sade sig sympatisera med mannens planer, och mannen och polisen började skriva till varandra. Kort därefter kom de överens om att träffas, vilket gjorde att polisen kunde gripa honom.

– Mannen undrade i några av meddelandena vem han egentligen pratar med, om det kan vara en polis, men beslöt att gå vidare, säger Reenilä.

Åklagaren stöder åtalet bland annat med mannens sökhistorik på internet och diskussionerna med polisen. Under tiden före dådet letade mannen efter information om skolskjutningar, massmord, avrättningsvideor och andra våldsdåd.

– Han skrev också att han drömt om att döda människor i över tio år.

Förutom förberedelse till grovt brott mot liv och hälsa är mannen åtalad för narkotikabrott, innehav av barnpornografisk bild och innehav av föremål som kan användas för att skada andra – en kniv.

Försvaret bestrider

Försvaret bestrider åtalet. Enligt advokat Antti Kortelainen har svaranden inte gjort upp en plan för att skada andra, åtminstone inte en detaljerad plan, och det har inte varit tal om att döda någon.

– Kniven som han hade kan betraktas som ett vardagligt föremål. Orsaken till att han hade den med sig var att han skulle köpa droger och behövde den för att försvara sig ifall han blev rånad. Mannen hade några subutex-tabletter i fickan när han greps, säger Kortelainen.

Enligt försvaret handlar fallet om att en person som hade behövt samhällets hjälp och stöd inte fått det. I stället har han fått kämpa med sin psykiska ohälsa och självmordstankar på egen hand.

– Det har endast varit fråga om dåliga och destruktiva tankar som han försökt få utlopp för på internet. Han ville bara diskutera dem, med vem som helst, säger Kortelainen.

Orsaken till de dåliga tankarna var att mannen förlorade sitt jobb i höstas. Mannen fick inte förlängning på sin tidsbundna anställning.

Enligt försvaret provocerade polisen mannen att fortsätta planeringen. Mannen hade inte som avsikt att genomföra rånet av vapenbutiken, men polisen pressade honom. Utan polisen hade planeringen aldrig gått vidare, anser försvaret.

Mannen dömdes 2014 till tre år och en månads fängelse för bland annat förberedelse till grovt brott mot liv och hälsa. Domen ändrades inte i hovrätten.

Planen då var att anfalla Helsingfors universitet och döda minst femtio personer.

Mannen planerade dådet tillsammans med en kvinna. Rätten ansåg att kvinnan var otillräknelig och valde att inte döma henne till straff.

Paret hann samla ihop bland annat ett armborst, ammunition och utrustning för att tillverka giftgas innan polisen stoppade dem.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning