Mannen som fångade Eichmann död

Den israeliske före detta Mossadagenten Rafi Eitan dog på lördagen vid 92 års ålder, enligt israelisk public service-radio.

Rafi Eitan är mest känd för att ha lett den operation som ledde till att Adolf Eichmann, en av förintelsens huvudarkitekter i Nazityskland, fångades.

Efter att ha börjat jobba för den israeliska säkerhetstjänsten Mossad på 1950-talet steg Eitan snabbt i leden och blev snart operativ chef.

År 1960 lyckades Mossad, under Eitans ledning, lokalisera Adolf Eichmann i Argentinas huvudstad Buenos Aires. Han greps och fördes till Israel, där han dömdes för brott mot mänskligheten och hängdes.

– Rafi var en hjälte inom den israeliska säkerhetstjänsten i och med sina otaliga handlingar för Israels säkerhet. Vi sörjer hans bortgång, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett uttalande.

Läs också:

Finlandssvenska Lars bror stred för Waffen-SS – "Fördes bakom ljuset"

Brutala arkebuseringar i rapport om finländska SS-soldater

Israel visar upp Eichmannbrev

Tågbolag som skjutsade judar till koncentrationsläger ersätter offer för nazismen

Högerpopulistiska AFD om Förintelsen: "Fågelskit i historien"

För Göteborgsjuden Michael lever minnet av 1944

Sara Ehnholm Hielm: Ungern var inte oskyldigt till att en halv miljon av dess invånare deporterades till koncentrationslägren

Adolf Eichmann under krigsrättegången i Jerusalem 1961. Bild: TT/AP

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46