Mannen som fångade Eichmann död

Den israeliske före detta Mossadagenten Rafi Eitan har dött vid 92 års ålder. Bilden togs 2006 i Tel Aviv. Bild: TT/AP/Baz Ratner

Den israeliske före detta Mossadagenten Rafi Eitan dog på lördagen vid 92 års ålder, enligt israelisk public service-radio.

Rafi Eitan är mest känd för att ha lett den operation som ledde till att Adolf Eichmann, en av förintelsens huvudarkitekter i Nazityskland, fångades.

Efter att ha börjat jobba för den israeliska säkerhetstjänsten Mossad på 1950-talet steg Eitan snabbt i leden och blev snart operativ chef.

År 1960 lyckades Mossad, under Eitans ledning, lokalisera Adolf Eichmann i Argentinas huvudstad Buenos Aires. Han greps och fördes till Israel, där han dömdes för brott mot mänskligheten och hängdes.

– Rafi var en hjälte inom den israeliska säkerhetstjänsten i och med sina otaliga handlingar för Israels säkerhet. Vi sörjer hans bortgång, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett uttalande.

Läs också:

Finlandssvenska Lars bror stred för Waffen-SS – "Fördes bakom ljuset"

Brutala arkebuseringar i rapport om finländska SS-soldater

Israel visar upp Eichmannbrev

Tågbolag som skjutsade judar till koncentrationsläger ersätter offer för nazismen

Högerpopulistiska AFD om Förintelsen: "Fågelskit i historien"

För Göteborgsjuden Michael lever minnet av 1944

Sara Ehnholm Hielm: Ungern var inte oskyldigt till att en halv miljon av dess invånare deporterades till koncentrationslägren

Adolf Eichmann under krigsrättegången i Jerusalem 1961. Bild: TT/AP

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning