Mannen hävdade att han inte minns något på grund av drogerna

Mannen hade svårt att minnas vad som motiverade hans agerande. Bild: SPT/Henri Forss

I rätten berättade mannen rätt suddigt om händelserna som ledde till hans gripande och åtalet mot honom.

Helsingfors tingsrätt hörde mannen som enligt åtalet planerade att råna en vapenbutik och sedan använda vapnen till att begå en massaker. Mannen berättade om sin bakgrund, sitt narkotikamissbruk och om hur polisen provocerade honom.

– Allt började då mitt jobb plötsligt tog slut i september. Jag började köpa droger, huvudsakligen amfetamin, säger mannen.

Mannen använde amfetamin, bensodiazepiner och alkohol. Enligt honom själv har han väldigt suddiga minnesbilder från tiden. Han kunde inte säga hur han resonerade när han skrev att han letade efter någon som kunde hjälpa honom att råna vapenbutiken.

– Jag vet inte vad jag tänkte, vanligtvis skriver jag inte sådana saker, säger han.

Om sin bakgrund berättade han att hans familj är frikyrklig. När han var i tonåren blev han utesluten ur kyrkan och förlorade kontakten med sina släktingar.

Mannen berättade också hur han anade att en av männen som tog kontakt med honom var polis.

– Det var min första tanke. Han försökte fiska efter information. Han skrev inte som en 23-årig man som han påstod att han var skulle skriva.

Enligt mannen pressade polisen honom. Han hävdade att han aldrig hade några planer att råna butiken eller genomföra en massaker.

– Jag minns ett meddelande där jag skrev om självmord. Då skrev han att jag borde ta andra med mig.

Enligt mannen var det inte konstigt att han sökte information om skolskjutningar och avrättningar på webben. Han hade även tidigare läst om dylika ämnen. Han kunde inte erbjuda en förklaring till varför han skrivit om massmord på internet.

Överlag kunde mannen erbjuda väldigt få förklaringar till sitt agerande.

– Jag minns inte så noga, säger han.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning