Mannen bakom lastbilsdådet träder fram i rätten

Kanadas premiärminister Justin Trudeau närvarade på en minnesstund för familjen, som attackerades när de var ute på en promenad. Bild: Nathan Denette/TT-AP

Den 20-årige man som misstänks för lastbilsattacken i London i kanadensiska Ontario i söndags, då fyra personer ur samma muslimska familj dödades och en femte skadades, har framträtt i rätten för första gången sedan han greps.

En nioårig pojke, den enda som överlevde attacken, vårdas fortfarande på sjukhus med svåra skador. Resten av familjen, en 74-årig kvinna, en 46-årig man, en 44-årig kvinna och en 15-årig flicka avled direkt.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau kallar attacken för ett terrordåd. 20-åringen har lämnat få digitala spår efter sig, något som Canadian Anti-Hate Network, en organisation som bevakar hatgrupper, tycker är konstigt.

– Vi har pratat med personer som känner honom. Ingen vet hur han blev så fylld av hat, säger organisationens ordförande Evan Balgord.

Inga direkta kopplingar till våldsbejakande rörelser har hittills upptäckts av polisen i Ontario, som fortsätter att utreda dådet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning