Mannen bakom det stora blåvita OS-hoppet

Tränaren Olli Ohtonen har sett Iivo Niskanen gå från doldis till folkkär OS-vinnare. Utgångsläget före OS i Pyeongchang är annorlunda än före Sotji men om allt går väl finns det ingen orsak varför kommande OS inte skulle bli något speciellt.

OS närmar sig och återigen vänds otaliga finländares blickar mot skidstadion där så många gånger förr blåvita idrottare fått jubla. Framgångarna i VM i Lahtis minns vi som i går och på Alpensia längdåkningsarena i Pyeongchang förväntar sig den finländska idrottspubliken att framgångar ska skördas. En av OS-truppens klarast glimrande stjärnor är Iivo Niskanen vars liv förändrades totalt för fyra år sedan i och med skrällguldet i parsprinten i OS i Sotji tillsammans med Sami Jauhojärvi.

En som fått bevittna stjärnskottets resa på närhåll är tränaren Olli Ohtonen som våren 2013 kontaktades av en ambitiös ung kille från Uleåborg. Duon hittade snabbt en gemensam visa och resten är finländsk skidhistoria. Ohtonen baserar sitt samarbete med målmedvetna Niskanen på kommunikation, kommunikation och ännu mera kommunikation. Det sparas inte på detaljer eller diskussioner då Ohtonen och Niskanen planerar sin träning.

– I det dagliga träningsarbetet planerar vi saker och ting tillsammans. Exempelvis vårens träningsplan smider vi så att vi på var sitt håll noga går igenom den gångna säsongen, lyfter fram de viktigaste grejerna och sedan slår fast hur vi börjar jobba på delområden som måste utvecklas. Det handlar om konstant diskussion på daglig basis. Idrottaren får komma med egna kommentarer och så filar vi på helheten. Det är min träningsstil, säger Ohtonen.

Niskanen är en målmedveten, analytisk adept som ofta har starka åsikter.

– Visst är vi av annorlunda åsikter ibland men inte stångar vi oss blodiga. Vi hittar alltid en gemensam utvecklingslinje, säger Ohtonen.

Berömmer Jylhä

Sommaren efter triumfen i Sotji anlitade skidförbundet Ohtonen som tränare för sprintlandslaget. Före det tränade han också B-landslagets sprintrar. Ohtonen är nöjd med hur den gångna olympiaden framskridit. Under Jylhäs ledning har samarbetet och kommunikationen mellan A- B- och juniorlandslagstränarna förbättrats.

– Ett stort tack åt systemet som Reijo kört in. Systemet har utvecklats under den här olympiaden. Jag tror och hoppas att arbetet fortsätter enligt den överenskomna mallen. Förra förbundskaptenen Magnar Dalen gjorde ett bra jobb och resultat men nu har man byggt ett genomgående system som hjälper idrottare stiga från juniornivån till landslagsnivå, säger Ohtonen.

– Vi har en väldigt bra kommunikation tränare emellan och i det nya systemet får de individuella tränarna delta. Deras röster lyssnas på när man planerar träningen.

"Då måste krutet vara torrt"

OS i Pyeongchang ligger bakom knuten och Ohtonen vet att förväntningarna på hans adepter är höga. Utgångsläget mellan OS i Sotji och OS i Pyeongchang är som dag och natt.

– För fyra år sedan var Iivo en ung kille utan några gjorda resultat. Han kom i form i sista stunden och stod för en skräll. Nu har han framgångar på kontot: VM-guldet i Lahtis och en podiumplats i höst. Utgångsläget är bättre och Iivo vet det själv. Om allt är i skick så kan han kämpa om tuffa resultat. Jag sätter inga guldmål för honom, Iivo kan säkert själv berätta om sin målsättning.

Niskanen lär delta på tre individuella sträckor samt i stafetten i OS. Vilka sträckor det exakt blir är ännu oklart, men huvudsträckan är kungsdistansen 50 kilometer lördagen den 24 februari.

– Banan i Sydkorea är bra. Den har en del höjdskillnad men inte så mycket som på vissa tävlingsorter. Det är en bana där en idrottare med bra kondition klarar sig på. Vi preciserar OS-sträckorna efter världscuphelgen i Seefeld. Det finns några distanskombinationer som det inte lönar sig att skida. Femmilen är sist och en av de viktigaste sträckorna och då måste krutet vara torrt. Vi måste se till att det är så.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00