Manifestation ger röst åt sexuella trakasserier

I kväll ska kvinnorna ge röst åt berättelserna om sexuella trakasserier i Svenskfinland.

Drygt två veckor efter att tidskriften Astra offentliggjorde de 800 vittnesmålen om sexuella trakasserier man samlat från kvinnor i Svenskfinland under rubriken #dammenbrister, kommer ett 60-tal frivilliga att inta scenen på Lilla Teatern i Helsingfors för att läsa upp dem.

Syftet med manifestationen är att ge berättelserna en röst, att bryta tystnaden.

En av dem som tänker gå och lyssna på uppläsningen är Vilhelmina Öhman. Vasabördiga Öhman studerar nordisk litteratur vid Helsingfors universitet och är ordförande för den förening som ger ut tidskriften Astra.

– Det kommer att bli jättefint, och mäktigt, att få höra de här berättelserna läsas upp. Och att få träffa kvinnor som varit med om de här händelserna, säger Öhman.

Det är dock inte Astra som ordnar evenemanget, utan den har tillkommit spontant genom en arbetsgrupp som består av kvinnor som varit med i den Facebookgrupp som Astra skapade för kampanjen #dammenbrister.

– Jag tror kvällens manifestation kommer att väcka många känslor och jag vet en hel del människor som är på väg.

Öhman säger att det hela kändes rätt overkligt då det började rulla i gång den 29 november.

– Men mottagande har varit jättefint och det är fint att diskussionen kommit i gång på så många olika platser. Folk tar det här på allvar. Jag tror att allt detta skapar solidaritet och att det får en positiv effekt.

Manifestationen på Lilla Teatern i Helsingfors är öppen för alla och gratis. Tillställningen direktsänds på Yle arenan med början klockan 19.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46