För den som besöker Lahtis är radio- och tv-museet Mastola svårt att missa. Som mäktiga vägvisare fungerar de 150 meter höga radiomasterna som byggdes på 1920-talet, då det ökade antalet radioapparater i landet krävde bättre radiovågor.

Storstationen i Lahtis var på sin tid Finlands starkaste långvågssändare och förblev i Yles användning fram till 1993, då området och byggnaderna omvandlades till museum.

I övre våning kan man i dag bekanta sig med stationens historia. Här finns också en studio där man som besökare kan prova på att göra sin egna tv-sändningar.

Utställningen Kuulemiin ja näkemiin berättar om den finska radio- och tv-branschens historia ur såväl lyssnarnas, tittarnas som programmakarnas perspektiv och det bjuds på smakprov från olika decennier.

– Att få nostalgisera kring gamla program brukar vara omtyckt. Avsnitt av till exempel barnprogrammet Pikku Kakkonen hör till saker som väcker minnen hos många, säger amanuens Jenni Ahto- Hakonen.

Ta en tur i vildörtsparken

Fram till den 29 augusti finns chans att på Mastola ta del av specialutställningen Ihanasti sanottu som handlar om berättarvirtuosen Gösta Sundqvist (1957–2003).

– Utställningen lyfter upp Gösta Sundqvists stora berättarkonst och hur oerhört mångsidigt han jobbade. Förutom 250 låtar för gruppen Leevi and the Leavings skrev han också över 700 radioprogram, berättar Jenni Ahto-Hakonen.

Specialutställningen har varit omtyckt och gett museet nya besökare. Också efterföljaren, Suloiset sankarit, som handlar om djur som skådespelare i finländska tv-serier och filmer, kan förväntas bli populär.

Tack vare sin omgivning är Mastola ett ypperligt besöksmål även för den som vill vandra omkring i naturen och beundra utsikten från Radiobacken. En nyhet på området är vildörtsparken där man kan bekanta sig med våra vanligaste ätbara vildörter och -växter och även plocka med sig av dem. Parken, som är öppen gratis enligt museets öppethållningstider, är ett samarbetsprojekt och den första av sitt slag i Finland.

Interaktiva idrottsupplevelser

Lahtis skidmuseum med omgivande idrottscentrum finns på promenadavstånd från stadens centrum och bjuder på upplevelser året om.

För guidade turer på egen hand kan man i sommar ladda ner applikationen som finns på Lahti Visit-sidorna och göra nedslag på några av idrottscentrets historiska platser. Applikationen guidar också i omgivningarna kring Mastola.

Skidmuseet är omtyckt inte minst på grund av sin interaktivitet. Som besökare kan man till exempel testa sitt avstamp i backhoppningssimulatorn eller prova på hur bra man skulle klara sig på skjutvallen i skidskyttet. Sommartid passar många på att gå upp och beundra utsikten från det legendariska hopptornet.

Återspeglar historien

Pågående specialutställningar på Skidmuseet handlar om backhoppningens utveckling från aktivitet för våghalsiga ungdomar till seriös idrott, samt om den finländska längdskidåkningens glansperiod 1950–1970 och hur träning och tävlingar tedde sig för den tidens toppnamn, från Veikko Hakulinen till Eero Mäntyranta och Siiri Rantanen till Helena Takalo.

– Även om man inte skulle vara intresserad av skidsport eller skidåkning har man behållning av skidmuseets utställningar eftersom de också återspeglar Finlands och staden Lahtis historia.

Bland utställda föremål noteras bland annat Juha Mietos berömda silvermedalj från 15 kilometers-loppet i OS i Lake Placid 1980 och ett av de tre individuella gulden som Marja-Liisa Kirvesniemi skidade hem i OS i Sarajevo 1984.

Program i planerna

Museerna i Lahtis håller öppet i enlighet med rådande restriktioner. Till planerade sommarevenemang hör två allsångskonserter på Mastola den 15 augusti då man sjunger Leevi and the Leavings-låtar under ledning av Minja Koski och Niklas Hagmark.

Program på både Skidmuseet och Mastola är också utlovat till museiveckan Päheet museot som ordnas den 5 till 11 juli. Veckan som är en gemensam satsning för museerna i landskapet Päijänne-Tavastland ordnas i år för första gången och har som syfte att lyfta fram intressanta och närbelägna besöksmål.

Mer info om aktuella utställningar och evenemang på Mastola och Skidmuseet hittas på museernas förnyade webbsidor eller Instagram- och Facebook-konton.

Den före detta sändningsstationen Mastola är numera ett populärt radio- och tv-museum. Foto: Riikka Huuskonen Bild: Privat

Fakta

Skidmuseet i Lahtis

Besöksadress: Salpausselänkatu 8, Lahtis

Öppet: ti-fre kl 9–17, lö-sö kl 11–16

Tel: 050 398 5523

hiihtomuseo.fi

Radio- och tv-museet Mastola

Besöksadress: Radiomäenkatu 37, Lahtis

Öppet: ti-fre kl 9–17, lö-sö kl 11–16

Tel: 044 416 4830

lahdenmastola.fi

Som besökare på Skidmuseet kan man bl.a. testa sitt avstamp i backhoppningssimulatorn. Foto: Tiia Tiainen Bild: Privat

Skidmuseet finns i anslutning till Lahtis idrottscentrum och de kända Salpausselkä-backarna. Foto: Elias Outakivi Bild: Privat

Bild: Privat