Mångsidiga Johanna Almark gör underfundig barock på svenska

Bild: Skivkonvolut

Det tilltagande intresset för barockmusik har lett till en fängslande och originell inhemsk skiva.

BAROCK

Vågor Vindar Vivaldi

Johanna Almark, sopran, Ensemblen Le Follie, musiker och sångare. Vivaldi, Händel, Purcell, Dowland och trad. (JAM)

Johanna Almarks nya cd med rubriken Vågor Vindar Vivaldi är en personlig och annorlunda barockskiva. Johanna är som bekant en mångkunnig musiker och här sjunger, dirigerar och spelar hon Vivaldi, Händel, Purcell och Dowland med en rasande energi och virtuositet. Hennes röst är uttrycksfull, oerhört smidig och tycks gå hur högt som helst. En snabb jämförelse med berömda internationella sångare och ensembler i samma repertoar visar hur god nivå hon håller.

Men här på skivan sjungs alla nummer på svenska vilket ger en överraskande intressant framtoning. Johanna textar väl. Hennes ensemble bestående av några sångare och ett tiotal musiker är skickliga och helhjärtat med på noterna i hennes "galna" idéer. Barockmusiken sjungs nog på riktigt men kryddad av ett uns jazz. Med i blandningen finns även det bekanta temat La follia och lite österbottnisk folkmusik.

Purcells kända Rondeau från Abdelazer glider in och ut ur en polska från Petalax. Allt detta har placerats i ett attraktivt ljudlandskap. De sprudlande inspelningarna sprider, som hon själv säger, glädje, livsmod och tröst. Denna tanke på musikens välgörande verkan tangerar lite Joyce DiDonatos nya skiva om krig och fred. Visst är det underbart att det tilltagande intresset för barockmusik lett till en så pass fängslande och originell inhemsk skiva.

Jan Granberg

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00