Mångmiljonprojekt ska hjälpa småbåtshamnar i yttre skärgården

Bild: Robert Seger/Moment

Knappt 9 miljoner euro ska investeras i infrastruktur som förbättrar båtlivet och gör skärgården mer lukrativ. 32 gästhamnar i tre länder ska rustas upp med bland annat EU-pengar.

Projektets syfte är att höja servicenivån vid småbåtshamnar som ligger bortom fast vägförbindelse. Ett annat mål är att fylla kriterierna för de internationella miljöcertifikaten Blue Flag eller Blue Star Marina.

I det treåriga projektet deltar 32 hamnar i Finland, Sverige och Estland. Projektbudgeten ligger på 8,9 miljoner euro, varav 75 procent kommer att gå till konkreta investeringar i hamnarna. Finlands andel av projektbudgeten är 1,6 miljoner euro.

Hoppfulla hamnföretagare i Åboland

– För vår del har projektet en stor betydelse. Det handlade om att välja mellan att fortsätta med hamnverksamheten eller lägga ner. Vi skulle inte ha haft möjlighet att göra den här satsningen utan det här projektet. Det är frågan om så stora pengar, säger Agneta Jansson, hamnföretagare vid Stenskär till Svenska Yle.

En annan åboländsk hamnföretagare instämmer.

– Projektet är väldigt betydelsefullt. Vi skulle inte ha möjligheter för en så här stor satsning om man skulle vara tvungen att stå för hela summan. Det är en väldigt stor stödprocent som är väldigt unik. Man ska nog ta vara på den här chansen, de kommer inte ofta, säger Simon Strömsund hamnföretagare vid Brännskär till Svenska Yle.

Kameraövervakning för ökad säkerhet, solceller, effektiv trådlös nätuppkoppling, nya flytbryggor, moderna bokningssystem, nya elsystem, handikappanpassningar samt vatten- och avloppssystem är exempel på investeringar som kan göras.

Novia söker projektledare

Yrkeshögskolan Novia fungerar som koordinator för de finländska hamnarna, vilket betyder att de hjälper hamnarna med investeringarnas och EU-stödets administrativa delar. Enligt Marianne Fred, forskningsledare i bioekonomi vid Novia, utgör hållbarhet och ekologiska lösningar projektets grund.

– När turister väljer vart de vill åka är det allt fler som värdesätter att hamnarna har miljövänliga lösningar, säger Fred till Svenska Yle.

Det går att förbättra hållbarheten vid skärgårdshamnarna, men det medför stora utmaningar. Till exempel på Brännskär vill man satsa på solenergi, sophantering och förnya diskstationen. Planeringen kör i gång redan i februari och själva arbetet under våren.

– Vi söker för tillfället en projektledare. Runt nyår kommer vi att börja rekrytera. Om det är någon där ute som känner att man vill jobba med det här i tre år framåt så ser vi fram emot din ansökan på Novia, säger Fred till Svenska Yle.

Projektet Smart Marina

Finland:

Baggö Marina

Brännskär

Remmarudden (Farmors Café)

Kirjais Byhandel

Lillbacka Gård/ Högsåra

Skärgårdscentrum Korpoström

Stenskär Stugor och Fisk

Åland:

Bärö gästhamn

Brändö Fritidsservice (Gullvivan)

Havsvidden Ab

Hamnsundet

Jurmo gästhamn

Karlby gästhamn

Kastelholms gästhamn

Kumlinge gästhamn

Mariehamns Seglarförening

Rödhamn

Seglinge gästhamn

Käringsunds gästhamn

Varggata gästhamn

Sverige:

Fyrudden

Uvmarö

Burgsvik

Öregrunds gästhamn

Grisslehamns Marina & Camping

Djurönäset gästhamn

Rindö

Skärgårdsstiftelsen i Stockholm

Estland:

Kärdla

Orjaku

Soela

Roograhu