Läkemedelsjätten Johnson & Johnson stäms på stora pengar

Johnson & Johnson ska böta 8 miljarder dollar till en man som anser sig ha fått bröst efter att ha använt bolagets medicin Risperdal. Bild: Mostphotos

Läkemedelsjätten Johnson & Johnson har dömts att betala 8 miljarder dollar till en man som anser att han fått bröst efter att ha använt bolagets medicin Risperdal.

Domen är den första i tusentals liknande mål i staten Pennsylvania, och domen kan bli vägledande för skadeståndsbelopp i andra rättegångar.

Mannen, som började ta Risperdal 2003, när han var barn, hade tidigare tilldömts 680 000 dollar efter att ha stämt företaget för att de inte varnar för bieffekterna.

Företaget säger i en kommentar att det nya skadeståndet, som motsvarar nära 80 miljoner euro, är oproportionerligt stort i jämförelse med den första utdömda kompensationen, och att de är övertygade om att en överklagan kommer upphäva beslutet. Johnson & Johnsons storsäljare Risperdal används i behandling av schizofreni och bipolära symptom.

I augusti konstaterade en domstol i Oklahoma att Johnson & Johnson bär en del av skulden för den dödliga opioidepidemi som härjar i USA, och dömde företaget att betala 572 miljoner dollar för att finansiera en åtgärdsplan mot epidemin.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning