Mangkhut orsakar förödelse i Filippinerna – tre rapporteras döda

Bråte blockerar vägarna i staden Tuguegarao norr om huvudstaden Manila efter ovädret Mangkhut. Bild: Ted Aljibe

Tyfonen Mangkhut drog under lördagsnatten in över norra Filippinerna med vindar på 57 meter per sekund. Tre personer har hittills omkommit i ovädret.

Tre personer har omkommit i supertyfonen Mangkhut, uppger filippinska och taiwanesiska myndigheter.

De två offren i Filippinerna miste livet i samband med att en sluttning kollapsade till följd av det kraftiga regnet.

– Antalet kommer att öka i takt med att vi tar oss fram, säger Ricardo Jalad, chef för det nationella civilförsvaret, syftande på de döda.

Ytterligare en kvinna har dödats i Taiwan, sedan hon dragits med av höga vågor, enligt regeringen i Taipei.

Fyra miljoner människor befinner sig i farozonen sedan stormens öga under natten mot lördagen, lokal tid, nått den filippinska ön Luzon. Tyfonen förutspås vara den värsta i området den här säsongen.

– Vi tror att den har orsakat stor skada, säger den filippinska socialförsäkringsministern Virginia Orogo.

Häftiga regn och översvämningar

Supertyfonen Mangkhut har slagit omkull träd, rivit av tak och slagit ut elnät på sin väg över Luzon, den stora ön längst norrut i Filippinerna.

Katastrofmyndigheterna har ännu inte kartlagt förödelsen, och det är svårt att ta sig fram då träd och lyktstolpar som blivit knäckta eller rivits upp med rötterna ligger tvärs över vägarna.

– Nästan alla byggnader här har skadats eller förstörts då taken har blåst i väg. Det finns ingen elektricitet och kommunikationerna ligger nere, säger Rogelio Sending, en regeringstjänsteman i Tuguegarao i Cagayan till Reuters.

Mangkhuts starkaste byar har överträffat styrkan i orkanen Florence, som drog in över den amerikanska östkusten under fredagen. Ovädret har avtagit i styrka men häftiga regn orsakar översvämningar i många områden. Mangkhut väntas inte lämna Filippinerna förrän framåt söndagskvällen lokal tid.

Efter Filippinerna fortsätter Mangkhut mot södra Kina och därefter Vietnam. Mangkhut är det sextonde och hittills värsta ovädret i Filippinerna i år.

Fakta

I genomsnitt 20 tyfoner per år

I genomsnitt 20 tyfoner och stormar slår in över Filippinerna varje år. De återkommande ovädren kräver hundratals liv varje år och miljontals människor drabbas ekonomiskt.

Den dödligaste tyfon som registrerats i landet är Haiyan, som tros ha krävt över 7 350 liv. Haiyan slog till mot Filippinernas centrala delar i november 2013.

De mest sårbara för ovädren är fattiga invånare i byar nära kusten som är beroende av fiske.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning