Mangkhut har krävt minst 13 dödsoffer

En trafikvakt i huvudstaden Manila försöker fortsätta jobba trots tyfonens härjningar. Bild: TT/AP/Bullit Marquez

Död och förödelse följer i supertyfonen Mangkhuts spår. Minst 13 dödsoffer har bekräftats, enligt myndigheterna. Tyfonen slår omkull träd, river av tak och slår ut elnät på sin väg över Luzon, den stora ön längst norrut i Filippinerna.

I genomsnitt 20 tyfoner och stormar slår in över Filippinerna varje år. De återkommande ovädren kräver hundratals liv varje år och miljontals människor drabbas ekonomiskt.

Den dödligaste tyfon som registrerats i landet är Haiyan, som tros ha krävt över 7 350 liv. Haiyan slog till mot FIlippinernas centrala delar i november 2013.

De mest sårbara för ovädren är fattiga invånare i byar nära kusten som är beroende av fiske.

Två barn, varav ett spädbarn, finns bland dödsoffren, uppger president Rodrigo Dutertes rådgivare Francis Tolentino, enligt Sky News. Minst fyra av offren miste livet i samband med att en sluttning kollapsade i provinsen Nueva Vizcaya till följd av det kraftiga regnet.

Omkring 87 000 människor har evakuerats från högriskområden, enligt Tolentino.

– Antalet kommer att öka i takt med att vi tar oss fram, säger Ricardo Jalad, chef för det nationella civilförsvaret, syftande på de döda, tidigare till nyhetsbyrån AFP.

En död i Taiwan

I Filippinerna har minst tolv människor omkommit. Ytterligare en kvinna har dödats i Taiwan, sedan hon dragits med av höga vågor, enligt regeringen i Taipei.

Fyra miljoner människor befinner sig i farozonen sedan stormens öga under natten mot lördagen, lokal tid, nått den filippinska ön Luzon. Tyfonen har förespåtts vara den värsta i området den här säsongen, med kastvindar på 85 meter i sekunden.

Tio provinser

Varningar har utfärdats i sammanlagt tio provinser i de norra delarna av önationen.

– Vi tror att den har orsakat stor skada, säger den filippinska socialförsäkringsministern Virginia Orogo till AFP.

Den statliga vädermyndigheten PAGASA uppger att hotnivån minskar, men varnar för kraftiga vindar, omfattande översvämningar och skred.

– Vi ber medborgarna att fortsätta vara på sin vakt och fortsätta vidta försiktighetsåtgärder, säger meteorologen Rene Paciente enligt Sky News.

Efter Filippinerna fortsätter Mangkhut mot södra Kina – inklusive jättestäderna Hongkong och Shenzhen – och därefter Vietnam.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning