Sanna Manders Nyckelknipan fick Finlandia Junior

Sanna Mander är illustratör och formgivare, och Finlandiavinnaren Nyckelknipan är den första bok hon gjort både bild och text till. Bild: Juliana Harkki

Finlandia-Junior gick till Sanna Manders bilderbok Nyckelknipan / Avain hukassa, där vi får kika in hos väldigt olika grannar i ett höghus.

– Jag har alltid bott i höghus och alltid tyckt om att fundera på vilka som bor innanför de olika fönstren, under kristallkronor eller bakom alla fina krukväxter och annat intressant som man ser utifrån, säger Sanna Mander.

Boken har fått beröm bland annat för sitt okomplicerade sätt att visa människor (och andra slags grannar) med väldigt olika hudfärg, habitus, parförhållanden och livsstil.

Mångfalden kom av sig själv

Det behövdes ingen särskild pedagogisk ansträngning, säger Mander, mångfalden gav sig själv:

– När man ritar lite karikerade karaktärer i ett sånt här upplägg som ett höghus då behöver man skillnader och kontraster. Man vill rita nån jätteliten och nån jättestor, man vill använda olika färger, man vill rita så olika typer som möjligt, annars blir det visuellt ointressant.

Nu får vi alltså följa med en berättare som tappar nyckeln, hem till en hel rad intressanta grannar i höghuset. Till exempel Aila som minns sin ungdom som mannekäng, men nu bara är "så himla megatrött / fast inget hänt och ingen dött", farfar Frej "med sin bästis som heter Ray", en vanlig familj som "är så normala och luktar vanilj" men har en hemlighet, och så vidare.

På två språk

– De första dikterna kom till på svenska, sen skrev jag en del andra på finska. Det är svårare att rimma på finska, så poängerna och vitsarna kan vara lite olika på svenska och finska, säger Sanna Mander, som skrivit både den svenska och den finska texten till sin bok Nyckelknipan / Avain hukassa. Anna Sarve har varit med och skrivit rim.

Sanna Mander är Sverigefinländare, "och här i Finland till viss del finlandssvensk". I hennes barndomshem fanns "kanske tre böcker", men i samma hus fanns ett allmänt bibliotek.

– Biblioteket blev min räddning, att jag under hela barndomen hade tillgång till alla olika slags böcker var en jätteviktig del av uppväxten.

Nyckelknipan är den första barnbok hon gjort helt själv, men hon har gjort mycket illustrationer till andras texter, till exempel bokserien Djurfiket med text av Camilla Ceder för rikssvenska Bonnier Carlsen, finlandssvenska Peter Sandströms Rööluuvån (Rödluvan på Nykarleby-dialekt) för Schildts & Söderströms och en del för engelska och amerikanska författare.

Idén till Nyckelknipan har hon levt med länge. Den kom till 2009 när hon var hemma med sitt första barn, hon började skriva och rita, men andra jobb kom emellan. När hon sen på en julfest hos Schildts & Söderströms dit hon var bjuden som illustratör råkade nämna att hon hade en egen bok på gång, blev de genast intresserade.

Hon har testat boken på sina egna tre barn, som är tre, sju och åtta.

– Treåringen fattar inte vitsarna ännu, men sju- och åttaåringen gillar dem och tycker inte att de är barnsliga.

Finlandia-Junior blir det andra stora priset för Nyckelknipan, som för en månad sedan belönades med Rudolf Koivu-priset.

Läs också:

Kärleksfullt skildrade kufar i myllrande mångfald

Anklagelser om plagiat avvisas – "Ingen har patent på ett höghus"

Sanna Mander

Född: 1980

Familj: Brittisk man och tre barn i åldrarna tre, sju och åtta år.

Yrke: Illustratör och formgivare, gör affischer och textilier och allt möjligt.

Nyligen läst och gillat: En av de andra Finlandia Junior-kandidaterna, Ninka Reittus Sinä olet super-rakas, "den är väldigt söt och väcker känslor".

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03