Mängden cyanobakterier har ökat i havsområden och i insjöar – normalt för tidpunkten

I den riksomfattande algöversikten som publicerades av Finlands miljöcentral 16 juli framkommer att mängden cyanobakterier i haven och sjöarna har ökat. Bild: J.M.R.NYSTEN/SPT

I den riksomfattande algöversikten som publicerades 16 juli framkommer att mängden cyanobakterier i haven och sjöarna har ökat.

Mängden cyanobakterier, som också kallas blågrönalger, har ökat både i havsområdena och i insjöarna. Det skriver Finlands miljöcentral i ett pressmeddelande.

Cyanobakterier har observerats i större mängder än förra veckan, men mängden cyanobakterier är vanligtvis som störst i slutet av juli och i början av augusti så situationen är typisk för tidpunkten.

Cyanobakterier har observerats på satellitbilder söder om Skärgårdshavet, på Finska viken och i Bottenhavet.

Under början av veckan mottogs 99 observationer från de nationella observationsplatserna för cyanobakterier längs kusten och i skärgården. På 79 av observationsplatserna fanns inga cyanobakterier, på 16 platser fanns en aning cyanobakterier och på 4 platser fanns det rikligt med cyanobakterier.

Observationerna gjordes vid Finska viken, Skärgårdshavet, Bottenhavet och kustområdena kring Vasa.

– Vid kusten och i skärgården kan cyanobakteriesituationen variera betydligt på små områden, och förändras över en dag, säger specialistforskare Sirpa Lehtinen vid miljöcentralen i pressmeddelandet.

I sjöarna har riktigt riklig förekomst av cyanobakterier observerats på två observationsplatser och riklig förekomst på en plats. En aning cyanobakterier har observerats vid 26 platser.

Miljöcentralen tipsar om webbtjänsten Insjö- och havswiki där privatpersoner kan lagra observationer av cyanobakterier. De anmälda observationerna syns på den riksomfattande kartan över algläget.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning