Många vita mössor luftades i Helsingfors och Åbo – "Valborg är vårens fest"

Havis Amanda fick sin studentmössa under valborgsmässoafton. Folk njöt av solskenet, badade i fontänen och hälsade våren välkommen. Bild: Niklas Tallqvist

Konfetti regnade från en annars klarblå himmel när Havis Amanda fick sin studentmössa under valborgsmässoafton. Folk njöt av solskenet och hälsade våren välkommen.

I år var det Aalto-universitetets studentkårs (AUS) tur att lägga mössan på statyn Havis Amanda på Salutorget i Helsingfors.

Precis när klockan hade slagit 18 på tisdagskvällen fick statyn sin mössa och folkmassan som hade samlats på Esplanaden fick se ett färgsprakande konfettiregn. Därefter var det dags för mingel och kramar.

I år var det Aalto-universitetets studentkårs (AUS) som hade äran att lägga mössan på Havis Amanda på Salutorget i Helsingfors. Bild: Niklas Tallqvist

En som alltid firar valborgsmässoafton vid Havis Amanda är Mia Eklund. Det var ett kärt återseende när hon råkade på sin barndomsvän Åsa Wallendahl i människohavet. Wallendahl flyttade för några år sedan till Nairobi där hon jobbar på Finlands ambassad.

– I morgon ska jag flyga tillbaka så jag tänkte passa på att testa om studentmössan ännu går på. Och så ville jag visa valborgstraditionen för min son. Jag tycker att man bara får valborgskänslan här i Helsingfors eller i Åbo, säger Wallendahl.

Ett annat glatt gäng är Bo Söderholm, Harriet Söderholm, Gunilla Vuori, Christina Långström och Hans Långström. De har känt varandra i över 60 år.

– Valborg är vårens fest. Vi brukar fira med sillfrukost tillsammans med Brages folkdanslag och på första maj bär det av till Kajsaniemiparken, säger Bo och Harriet Söderholm.

– Det har blivit en tradition att vi går ut och äter middag på valborgsmässoafton tillsammans med några goda vänner. Det är väldigt trevligt, inflikar Gunilla Vuori.

Några passade på att stämma upp i Modersmålets sång. En av dem var Andreas Aalto. Hans mössa är nästan kritvit och fläckfri. Hans tips för att hålla den ren är att inte dricka mousserande vin från mössan.

ÅAS och TYY på olika ställen

I Åbo arrangerade Åbo Akademis Studentkår (ÅAS) och Åbo universitets studentkår (TYY) sina mösspåläggningar på olika håll. Åbo Akademis studerande samlades på Vårdberget på den östra sidan om Aura å medan Åbo universitets studerande lade på mössan vid Åbo konstmuseum på åns västra sida.

– Båda evenemangen är så stora att de skulle vara svåra att kombinera. Jag tycker det här är ett välfungerande koncept, säger ÅAS styrelseordförande Anna Oksanen.

– Det är jättefint med två studentkårer i samma stad och vi samarbetar mycket med TYY. Vi har lite olika valborgstraditioner och det tycker jag är fint.

Studentkårerna samarbetar tätt inom socialpolitiken och ordnar också gemensamma evenemang. Ett gemensamt evenemang är statyn Liljans mösspåläggning som är ett valborgsjippo med långa anor. Liljan fick sin första studentmössa på valborgsmässoaftonen 1929.

I år var det Aalto-universitetets studentkårs (AUS) som hade äran att lägga mössan på Havis Amanda på Salutorget i Helsingfors. Bild: Niklas Tallqvist

Picknick på onsdag

Anna Oksanen berättar att hon inledde sitt valborgsfirande vid midnatt mellan måndagen och tisdagen när ÅAS gav ut sin valborgstidning Errores S:tae Valpurgis i samband med en högtidlig ceremoni utanför Åbo domkyrka.

Som studentkårens styrelseordförande hade Oksanen äran att hålla ett tal i samband med kvällens mösspåläggning på Vårdberget, och efter det styrde hon kosan mot valborgsmiddagen i kårhuset Kåren.

Men hur länge tänker studentkårens styrelseordförande fortsätta sitt valborgsfirande?

– Det är picknick på Vårdberget på onsdag och sedan får vi se vad som händer, men min valborg slutar i varje fall på onsdag. På torsdag har vi en vanlig arbetsdag här på Kåren, svarar Anna Oksanen.

Uppfriskande dopp i fontänen. Bild: Niklas Tallqvist

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning