Många ville vara med – hockeymatchen på Nordpolen flyttas fram

Resan till Nordpolen går via Svalbard där den här bilden är tagen. Syftet med hockey på polarisen är att fästa världens uppmärksamhet vid det smältande istäcket. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Nästa chans är våren 2020. Då, säger Förenta Nationernas miljöprogram UNEP, ska det spelas hockey på världens tak.

Hockeymatchen med Sovjethjältar och NHL-legender skulle spelas i slutet av april i år. Förberedelserna var nästan klara, men nu kommer beskedet – efterfrågan är så stor att det är smartare för alla att spela först om ett år.

Uppgifterna bekräftas av Sergej Rybakov. Han är medhjälpare för FN:s arktiska sändebud Vjatjeslav Fetisov, själv en bärande kugge i det Sovjetlandslag som slog världen med häpnad.

Konstisen på Braheplanen i Berghäll är i februari centrum för ett miljöevenemang. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Det nya schemat förklaras av mediebolagens men också spelarnas stora intresse. Med ny planering är det möjligt att flera journalister och lirare kan bevaka evenemanget.

FN:s tanke är att också på detta sätt öppna världens ögon för den hotande miljökatastrofen.

Världsorganisationen har kritiserats för att den flyger folk till Nordpolen för att spela hockey på en allt tunnare is. FN har svarat att man kompenserar och att ändamålet är gott. Nyligen har Greenpeace och Världsnaturfonden meddelat att UNEP:s projekt är bra, enligt FN.

Vjatjeslav Fetisov och UNEP besöker Helsingfors den 9 februari. Då spelas det en hockeyturnering på Braheplanen i Helsingfors.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning