Många ville tipsa om Palmemordet

Bild: Lehtikuva/AFP/Claudio Bresciani

Mellan 200 och 300 samtal kom in till Palmegruppen när utredarna bemannade tipstelefonerna på trettioårsdagen efter mordet på Olof Palme.

– Nu får vi titta på om uppgifterna finns sedan tidigare eller om det är ny information, säger spaningsledaren Dag Andersson.

De senaste tre åren har utredarna i Palmegruppen satt sig vid telefonerna för att ta in tips just på årsdagen av statsministermordet, som ägde rum den 28 februari 1986.

– Vi får ju ganska stor hjälp av media på årsdagen som skriver en hel del om det. Folk blir medvetna om det kring årsdagen, det är ett bra tillfälle att få in ny information, säger Dag Andersson till nyhetsbyrån TT.

Det har varit bra uppslutning varje år enligt Andersson, men kanske ringde extra många in i går då just trettioårsdagen uppmärksammats mycket.

– Det var ett otroligt bra gehör, jag själv tog emot ett 50-tal samtal, säger han.

TT: Vad gör du för bedömning av tipsen, var de seriösa?

– Det är svårt att göra en första bedömning så, utan man får titta på om de ringt in tidigare, om uppgifterna finns sedan tidigare eller om det är ny information. Men jag tror att mycket av det som kom in redan finns i utredningen.

TT: Var det något som kändes nytt för dig?

– Det var ett par, tre tips som stod ut mer än andra.

Fredagen den 28 februari 1986 är Sveriges statsminister Olof Palme och hans fru Lisbet på väg hem från biografen Grand i Stockholm. På egen begäran är Palme utan livvakter.

Paret går Sveavägen söderut. Klockan 23.21 skjuter en man statsministern i ryggen när paret ska passera Tunnelgatan.

Skottet är omedelbart dödande. Ett andra skott skadar Lisbet Palme i ryggen.

Mördaren försvinner in på Tunnelgatan och upp för trappan.

Efter omkring tre minuter är den första polispatrullen på plats.

Några minuter senare kommer en ambulans från Sollentuna som av en slump är i närheten.

Klockan 00.06 på lördagen den 1 mars dödförklaras Olof Palme på Sabbatsbergs sjukhus.

Källa: TT

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning