Många ville tända glödlampans ljus

Bild: Niklas Tallqvist

Thomas Alva Edison uppges som glödlampans uppfinnare och det var tack vare hans modell som lampan blev tillgänglig för de större massorna, men det var flera personer som innan honom hade experimenterat med glödlampan.

Åtminstone 22 uppfinnare hade hållit på med glödlampor innan Thomas Alva Edison i december 1879 visade upp sin första fungerande glödlampa. Andra namn som nämnts som glödlampans uppfinnare är Joseph Wilson Swan, Hiram Maxim, Warren De La Rue och Heinrich Göbel, som byggde den första fungerande glödlampan över två decennier före Edison. Alexander Nikolajevitj Lodygin utvecklade volframlampan under samma tid.

På 1800-talet pågick flera experiment, men det var Thomas Alva Edison som blev först med att uppfinna en lampa för kommersiellt bruk. Efter många experiment med glödtrådar av platina och andra metaller återgick Edison till glödtrådar av kol. Det första lyckade försöket utfördes den 21 oktober 1879 och varade 13,5 timme. Edison fortsatte att förbättra sin konstruktion, och 1880 fick han patent på en lampa med karboniserad bambuglödtråd, som höll i över 1 200 timmar.

Några år innan hade den brittiska fysikern och kemisten Joseph Wilson Swan demonstrerat en fungerande lampa som utnyttjade kolfiberglödtråd, men 1877 hade han övergått till tunna kolstavar. Det viktigaste i Swans lampa var att det var väldigt lite syre i vakuumröret som skulle kunna reagera med glödtråden. Det här gjorde att glödtråden kunde glöda nästan helt vitt utan att fatta eld. Detta år började han installera glödlampor i hushåll och gatubelysning, och vid början av 1880-talet startade han ett eget företag.

I över 100 år var glödlampan ett oumbärligt element i hushåll och byggnader, men 2008 beslöt EU att glödlampan skulle fasas ut före 2013 med början från september 2009. Sedan september 2012 blev det definitivt förbjudet att tillverka glödlampor, men de som finns i lager får säljas. Orsaken till förbudet var den höga elförbrukningen och att tillverkningen i de flesta fall ansågs miljöovänlig.

Från och med 2018 blir det också ett förbud mot att sälja halogenlampor.

Källor: fokus.se, wikipedia.org, energimyndigheten.se.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning