KLICKA HÄR.

Prakticums ekofrisörsutbildning är riktad till frisörer som vill fördjupa sig i ekologisk hårvård, som är intresserade av miljövänliga metoder och vill lära sig nya synvinklar. För en ekofrisör står val som görs enligt naturens villkor nära hjärtat. Utbildningen omfattar 30 kp och består av närstudier några dagar i månaden, inlärning på arbetsplatsen samt distansuppgifter.

På utbildningen behandlas bland annat indisk huvudmassage, avgiftningskurer, miljövänliga hårvårdsprodukter, växtfärgning samt fördjupning inom miljövänlig hårvård. Vårens utbildning går på svenska. Utbildningen består av 4 moduler: Hårvård, Växtfärgning, Energiklippning och Utvecklingsarbete. Har man inte möjlighet eller behov av att avlägga hela utbildningen kan man också delta i enskilda delar av utbildningen.

Utbildningsort: Helsingfors

Utbildningstid: 5.11.2020-4.9.2021

Sista ansökningsdag: 19.10.2020

Undervisningsform: Flerform. Närstudier några dagar i månaden.

Kontakt: Mona Mether, 0400 247 279, mona.mether@prakticum.fi. Eller anmälan via Prakticums webbsajt. KLICKA HÄR

Borgåbon Anja Fagerlund går Prakticums frisörutbildning med siktet inställt på att bli ekofrisör. Vägen dit går genom den nio månader långa kurshelheten som startar vid Prakticum i höst.

– Jag vill inte utsätta kroppen för mer gifter än nödvändigt. Jag tror också att det kommer att finnas en allt större efterfrågan på ekologiska hårvårdstjänster i framtiden, det märker jag av intresset i min egen bekantskapskrets, säger hon.

Inriktningen känns naturlig med tanke på hållbara val i vardagen, genom att exempelvis köpa ekologisk mat och ekologiska städmedel. För det egna håret är det givetvis ekologiska växtfärger som gäller.

– Jag tycker de gör håret glansigare och mer naturligt. Och det finns flera färger än rött att välja mellan, vilket folk ofta undrar, säger hon med ett skratt.

Alla vinner

Doftallergier, handeksem och astma hör till de vanligaste yrkesrelaterade hälsoproblemen bland frisörer och toppar listan över orsaker till att man lägger ner sin verksamhet i förtid. Också

Helena Skogman började reagera på kemikalierna i hårsalongsprodukterna. Hon tror inte hon skulle vara kvar i frisörbranschen i dag om hon inte för drygt 10 år sedan gått ekofrisörutbildningen.

– Förutom att ge mig nya verktyg att jobba med gjorde det också jobbet mer spännande och intressant. Det känns också ärligare mot kunderna så här. Jag vet vad produkterna innehåller och kan berätta om dem.

Även arbetstakten är betydligt lugnare och behagligare jämfört med tidigare, vilket gör att hon mår bra i sitt yrke.

– Förut jobbade jag i en takt som varken gynnade mig eller kunden. Som ekofrisör har man däremot färre kunder och gör i stället längre behandlingar. Vi försöker glömma klockan och ber kunderna reservera gott om tid för sina besök.

Allt mer etablerat

Som ekofrisör har man möjlighet att erbjuda sina kunder olika servicehelheter såsom energiklippningar, behandlingar baserade på lera, carrageenan och ekologiska oljor samt indisk huvudmassage.

– Dagens kunder vill gärna ha välmående. Ekologisk hårvård kan bli en holistisk behandling som vårdar både kropp och själ, säger Mona Mether, ekofrisör med salong i Lovisa samt lärare i ekologisk hårvård vid Prakticum.

Mycket har hänt sedan Mona i början av 2000-talet gick en ekofrisörutbildning i Sverige och utvecklade samt lanserade en motsvarande utbildning vid Prakt­icum, den första av sitt slag i Finland.

– När vi började var det knappt om information och produkter. Vi gick och samlade kottar och kokade och blandade ihop egna färger. Nu finns färdigblandade färger att köpa och också de stora tillverkarna, som tidigare skrattade åt oss, har växtfärger i sitt sortiment.

Utbildningen har etablerat sig som en del av skolans utbud och erbjuds numera också som valbar examensdel inom hår- och skönhetsbranschen. Just nu inväntas officiellt besked från Utbildningsministeriet om huruvida Prakticum ska få rättigheter att anordna specialyrkesexamen inom hår- och skönhetsbranschen.

– Vi ser fram emot att kunna sätta igång och erbjuda en utbildning som verkligen behövs, säger Mona Mether.

Coronahår

Liksom mycket annat har coronapandemin lämnat avtryck också på frisörbranschen. "Coronahår" blev ett begrepp i våras då pausen mellan frisörbesöken gjorde mångas kalufser allt mer vildvuxna.

– Ekofrisörkunderna var kanske i ett bättre läge än andra, eftersom utväxten av växtfärgat hår är mer naturlig och man inte fastnar i ett färgberoende på samma sätt som med kemikaliskt färgat hår, säger Helena Skogman.

Mona Mether tror att pandemin också kan ha fört med sig nya kunder för ekofrisörerna.

– Frisör är inget man i vanliga fall byter så lätt. Har man däremot haft ett långt uppehåll kanske man börjar fundera över vad man kunde göra annorlunda och besluter sig för att välja ekologiskt i stället, säger hon.

För frisörföretagare kan coronavåren i sin tur ha varit en tid för eftertanke över hur man kunde utveckla sin verksamhet och fortbilda sig själv.

Bransch med bra sammanhållning

Ekofrisörutbildningen vid Prakticum är uppdelad på närstudier och distansstudier och går bra att avlägga vid sidan av jobbet.

– Närstudiedagarna är så pass sällan att det inte är något problem. Det ger också tid att processa det man lärt sig och öva det praktiskt. Själv såg jag alltid fram emot närstudiedagarna eftersom jag var så ivrig att lära mig mer, säger Helena.

Till trivseln bidrar också den goda sammanhållningen som enligt Mona och Helena är något som karaktäriserar både utbildningen och ekofrisörbranschen överlag.

– I den här branschen delar alla med sig av sin kunskap till andra. Man ser på varandra som kollegor, inte rivaler.

Hybridmodell gav mjuklandning

Efter att ha gått utbildningen jobbade Helena Skogman först enligt en hybridmodell där hon erbjöd både traditionell och ekologisk hårvård, innan hon så småningom gick över till att bli renodlad ekofrisör.

– Det gav en bra mjuklandning. Jag fick öva upp mig samtidigt som mina kunder fick vänja sig vid det nya konceptet. Alla kunder som jag hade från tiden innan har hängt kvar och nya kunder har kommit till, säger Helena som i dag tar emot sina kunder på salong Ekofrissan i Helsingfors.

Mona Mether rekommenderar att känna efter vilken väg som är den rätta för en själv.

– Man kan välja att stegvis gå över till att jobba som ekofrisör eller så stannar man på hybridläget. Hållbara val är i dag viktigare än någonsin. Genom att gå ekofrisörutbildningen får man möjlighet att erbjuda tjänster som svarar på kundernas behov.

Intresserad av att studera vid ekofrisörsutbildning på Prakticum? KLICKA HÄR!