Många vårdhem fungerar alldeles utmärkt

Det är både oskäligt och kontraproduktivt att sabla ner hela sektorn.

Om man utifrån rubriker och debatter bildar sig en uppfattning om hur äldreomsorgen sköts i vårt land blir man förskräckt! Visst har det uppdagats övertramp och missförhållanden som säkert tack vare pådraget kommer att åtgärdas. Men vips blev detta behjärtansvärda tema ett valfläsk för nästan samtliga partier med rafflande domedagsprofetior, som om hela vår äldreomsorg vore i ett eländigt skick.

Dessutom lyckades man uppvigla en ideologisk debatt kring det hela, och då är det givetvis marknadsekonomin som får bära hundhuvudet. Men om man inte avtalat om innehåll med klara kvalitetskrav, fungerar inte marknadsekonomin heller.

Jag är ingen expert, men på förekommen anledning har jag sett ett par vårdhem på nära håll här i Esbo, och också talat med många som i likhet med mig har en närstående på vårdhem. Intet ont att säga! Jag har sett en professionell personal som verkligen sköter det krävande jobbet med hängivelse. Helt utan spökskötare!

De grava övertramp vi läst och hört om hör väl ändå till undantagen. Klart att sådana alltid är oacceptabla och bör rättas till. Men det är både oskäligt och kontraproduktivt att sabla ner hela sektorn. Vi har brist på kompetent vårdpersonal, låt oss ge välförtjänt erkänsla för alla dem som sköter sig.

Det övergripande problemet är nog underfinansiering. Behovet av äldreomsorg har vuxit och växer allt snabbare. Vi 40-talister är nämligen jättemånga. Tack vare bättre medicinskt och speciellt geriatriskt kunnande lever vi längre. Allt detta är man fullt medveten om. Äldreomsorgen bör helt enkelt budgeteras därefter.

Vidare är det klart att vi behöver också privata aktörer parallellt. Kommunerna, eller landskapen om det blir så (hoppas inte!), kan inte ordna allt för egen maskin. Och inte är de privata nödvändigtvis alls dyrare för samhället. Men kvalitetskriterierna bör vara klara och övervakas. Patienterna själva ger nämligen sällan feedback.

Fred Granberg Esbo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning