Brist på information, slarv från myndighetens sida och långa avstånd till röstlokalerna – många röster går förlorade i Sverige

Bland dem som är födda och uppvuxna i Sverige är banden till det finländska samhället och politiken väldigt svaga, säger Ella Turta. Bild: SPT/Christopher Lindvall

I Sverige bor drygt 109 000 röstberättigade sverigefinländare, men bara en bråkdel röstar i finska val. Valmyndigheten i Finland hoppas att den nya brevröstningen ska få fler att använda sin röst i vårens riksdagsval.

Åsa Corneliusson bor i Göteborg och har en finsk mamma och en svensk pappa. Trots att hon har dubbelt medborgarskap, ofta besöker Finland och är politiskt aktiv i Sverige har hon aldrig röstat i finska val. Orsaken är dels bristen på information om valen, dels slarv från valmyndighetens sida som gjort att hon någon gång fått röstsedeln på posten först efter valet. Bägge är exempel på att man inte bryr sig om de sverigefinska väljarna, tycker hon.

En riktad kampanj i sociala medier eller en påminnelse per post om att det är viktigt att sverigefinländarna röstar i finska val kunde få fler att engagera sig, tror Åsa Corneliusson. Bild: SPT/Privat foto

– Jag hade uppskattat att få riktad information där man vänder sig specifikt till den här målgruppen och utrycker att det är viktigt att just vi röstar. Då skulle jag känna att min röst har betydelse, att vi blir synliggjorda. Sverigefinländare är överlag en ganska osynliggjord grupp i Sverige och det känns som att den är det också hos myndigheterna i Finland.

Corneliusson säger att hon aldrig nåtts av någon information om valet och partierna i Finland, vilket gjort henne omotiverad att rösta.

– Jag har länge varit politiskt aktiv i Sverige som medlem i Feministiskt initiativs ungdomsförbund och tycker att det är jätteviktigt att man röstar. När jag tänker på det nu är det intressant att jag aldrig röstat i finska val.

I vårens riksdagsval kan finländare bosatta utomlands för första gången brevrösta. Den som vill brevrösta ska själv beställa hem brevröstningsmaterialet och två vittnen ska närvara vid själva röstningen. Sedan ska brevet skickas till Finland i tid.

Corneliusson tycker att brevröstningen låter lite komplicerad och säger att hon lika gärna går till en vallokal, men är positiv till att man söker nya sätt att locka folk att rösta.

Vad kunde man göra för att få fler unga att rösta?

– Något så enkelt som en liten riktad kampanj i sociala medier eller en påminnelse per post om att det är viktigt att vi röstar kunde räcka.

"Chockerande siffra"

Man räknar med att det i dag finns ungefär 700 000 sverigefinländare i Sverige. Av dem är 109 000 röstberättigade, vilket motsvarar ungefär hälften av antalet röstberättigade finlandssvenskar i Finland. I senaste riksdagsval var valdeltagandet bland utlandsfinländare 10,1 procent, enligt statistikcentralen. Det här gäller alla utlandsfinländare och inte specifikt sverigefinländarna.

– Det är chockerande att siffran är så låg. I Sverige ligger motsvarande siffra i dag på ungefär 30 procent. Det vore intressant att veta om brevröstningen i Sverige har påverkat siffran, säger Ella Turta, ordförande för Sverigefinska ungdomsförbundet och bosatt i Göteborg.

Hon kan tänka sig många orsaker till att sverigefinländare inte röstar i finska val: att man känner att de frågor som diskuteras inför valet inte angår en, att det är få kandidater som driver kampanjer riktade till utlandsfinländare och att många sverigefinländare medvetet fjärmat sig från sina rötter.

– Det har inte alltid varit helt okej att vara finne i det här landet och många unga har tagit avstånd och blivit väldigt distanserade från allt som har med Finland att göra, säger hon.

– Bland dem som är födda och uppvuxna i Sverige är banden till det finländska samhället och politiken väldigt svaga.

I Finland har vi personval medan man i Sverige röstar på parti. Också det här kan vara en orsak till att många sverigefinländare inte röstar.

– Man ska vara mer insatt för att rösta på en kandidat. Själv kommer jag definitivt att rösta, men det är mer utmanande att rösta på person än på ett parti vars grundläggande värderingar och ideologi man känner till.

Lång väg till vallokalen

Voitto Visuri, bosatt i Gävle och ordförande för Sverigefinska riksförbundet, tror att brevröstningen definitivt kommer att få fler att rösta. För sverigefinländare som bor i glesbygden kan avståndet till närmaste vallokal vara upp till 200 kilometer.

För sverigefinländare som bor i glesbygden kan avståndet till närmaste vallokal vara upp till tjugo mil. Voitto Visuri tror därför att brevröstningen kommer att få fler att rösta. Bild: SPT/Hanna Tapio

– Då ska det mycket till för att man ska ta bilen och åka och rösta. I presidentvalet var det många sverigefinländare som hade över tio mil till röstningslokalen och uppgav det som orsak till att de inte röstade, säger Visuri.

En annan orsak till att så få röstar är att det skrivs så lite om Finland och finländsk politik i svenska medier, tror han. Om man inte prenumererar på finländska tidningar så känner man inte till politikerna och vad de står för.

– På sjuttio- och åttiotalet åkte finländska riksdagspolitiker över till Sverige och träffade väljare här, men då valdeltagandet fortfarande var dåligt uteblev besöken. Vi hoppas förstås att det kommer några politiker från Finland nu när brevröstningen är aktuell, men det är också en kostnadsfråga för politikerna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning