Många utnämningar i den finlandssvenska fondvärlden – "Jag hoppas att det är tid för ett yngre segment nu"

Alf Rehn är professor i innovation, design och ledarskap och tror att de många bytena i ledningsgrupperna för de finlandssvenska fonderna och stiftelserna dels är en slump, dels en effekt av förändringar i samhället.Bild: Kristoffer Åberg

Förändringens vindar blåser inom många finlandssvenska kulturinstitutioner då styrelsemedlemmar och vd:ar byts ut. Varför sker det här just nu, och spelar det någon roll? – Det finns folk som gör en karriär av att sitta på middagar och på styrelsemöten, men jag hoppas att det är tid för ett yngre segment i organisationerna nu säger professor Alf Rehn.

Konstsamfundet valde nyligen en ny styrelseordförande, Gunvor Kronman, och KSF Media, som bland annat ger ut HBL, får en ny vd i maj då Anna Hellerstedt tar över. Folkhälsan valde Georg Henrik Wrede till ny vd i april, Svenska litteratursällskapets skattkista vaktas numera av bergsrådet Ole Johansson, och Svenska kulturfonden letar efter ny kulturombudsman.

Det här är bara några exempel på förändringar i ledningarna hos finlandssvenska organisationer.

Varför sker det här just nu?

Alf Rehn, professor i innovation, design och ledarskap, tror att det stora skiftet i ledningsgrupperna delvis är en tillfällighet, delvis en effekt som speglar samhället.

– Samfunden och fonderna lever, och det som händer runtom i samhället påverkar dem. Till stor del tror jag att det helt enkelt är fråga om ett demografiskt skifte och ett behov av att förnya sig. En del går i pension efter att ha suttit på sina poster i många år, andra byter position. Det finns knappast någon dramatik bakom det hela även om man kanske gärna vill tro det. Fonderna är nog inte så spännande.

Glastaket spricker

Att en hel del kvinnor nu tar plats kring styrelseborden är positivt, men får heller inte bli ett självändamål, menar Alf Rehn.

– Ingen organisation vill väl bli uthängd för att vara den gubbigaste gruppen som kan liknas vid en herrklubb, därför sneglar man lätt på vad grannen gör. Tar någon in en kvinna vill alla göra det för att inte se tråkig och traditionell ut. Så delvis kan man kanske tala om en slump, men också som en press på organisationerna att förnya sig.

Rehn menar att både kompetens och nätverk spelar en roll då man väljer in nya ansikten.

– I århundraden har det skett pinsamma övertramp då kompetent folk blivit omseglade. Inom vissa positioner är det väldigt viktigt vilka nätverk du har, men också förstås vilken kompetens du har. Både kompetens och inkompetens hittas hos såväl män som kvinnor, så sökandet borde vara brett efter såväl kompetens som en kandidat som representerar så många som möjligt.

Rehn hoppas nu att det gamla gardet fasas ut, och ger plats för att testa på nya möjligheter inom våra organisationer.

– Allt som skakar om är positivt och ett sundhetstecken, men man ska heller inte göra ett recept av det. Det finns folk som gör en karriär av att sitta på middagar och på styrelsemöten, men jag hoppas att det är tid för ett yngre segment i organisationerna nu.

Konstsamfundet stöder KSF Media som ger ut bland annat Hufvudstadsbladet.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33