Många utlänningar bland offren i Istanbul

Många har lagt ner blommor utanför nattklubben Reina i Istanbul. Bild: Lehtikuva/AFP/Yasin Akgul

Hela 24 av de 39 dödsoffren i massakern på en nattklubb i Istanbul på nyårsnatten var utlänningar, många av dem araber.

Enligt den information som fanns på måndagsmorgonen dödades fem och skadades elva personer från Saudiarabien i attacken. Både Jordanien och Libanon hade tre döda och fyra skadade medborgare.

Också en tunisier och en fransk-tunisier dödades. En person från Libyen dödades och tre skadades. Dessutom dödades en israelisk arab.

Tidigt i morse meddelade Kanadas premiärminister Justin Trudeau att ett av dödsoffren var från Kanada. Ett annat dödsoffer var från Indien.

Dessutom skadades ett 70-tal personer i attacken.

Gärningsmannen började skjuta på människor i den lyxiga nattklubben Reina strax före klockan ett natten till söndagen. Gärningsmannen flydde från platsen och en stor operation pågår i Turkiet för att hitta honom.

Motivet till dådet är ännu inte känt, men utgående från tillvägagångssättet och målet för attacken misstänker experter jihadiströrelsen IS.

Murat Karayilan, ledare för den förbjudna kurdiska organisationen PKK, har meddelat att det inte var kurderna som stod bakom attacken.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39