Många upprörda över parkeringsproblem i Kronohagen

– Ibland tvingas jag att köra runt på fem eller sex gator och i värsta fall har det tagit över en timme att hitta en parkering. Det är helt galet, säger restaurangägare Marc Aulén. Bild: Sandra Broborn

Tiotals parkeringsplatser försvinner från Kronohagen till följd av nybyggen och ombyggnaden av Hagnäskajen. "Det är lika katastrofalt varje morgon. Det är så många byggen på gång här", säger restaurangchefen Marc Aulén.

I och med ombyggnaden av Hagnäskajen försvinner tiotals parkeringsplatser från Kronohagen. Omkring 70 parkeringsplatser kommer att tas bort de närmaste veckorna.

– Det är omöjligt att veta hur många nya platser vi kan få, säger Risto Rautava (Saml), vice ordförande i stadsmiljönämnden.

Läs mer: Invånare tog planerna för Hagnäskajen till domstol – kräver att rätten river upp planen

I lördags vandrade han runt tillsammans med boende i området för att leta nya potentiella parkeringsplatser.

Under utflykten diskuterades bland annat att använda platser i området som inte används för tillfället, som till exempel båtplatser sommartid.

Planen i nuläget är att hitta nya parkeringsplatser i Kajsaniemi och på Mariegatan.

– Nästa vecka kommer jag att träffa personer på stadsplaneringskontoret och diskutera situationen, säger Rautava.

– Omkring 70 parkeringsplatser kommer att tas bort inom de närmaste veckorna. Det är omöjligt att veta hur många nya platser vi kan få, säger Risto Rautava, vice ordförande för stadsmiljönämnden (Saml). Bild: Tor Wennström/HBL-arkiv

En stor del av mitt liv har gått till att leta parkering.

Letar ständigt parkering

Marc Aulén har haft sin restaurang i Kronohagen i elva år och är en av de som drabbas av det nya parkeringssystemet.

– En stor del av mitt liv har gått till att leta parkering, säger Aulén.

Marc Aulén lägger cirka 20 minuter av sin arbetstid åt att hitta en parkeringsplats varje dag. Bild: Sandra Broborn

Ungefär 20 minuter om dagen ägnar han åt parkeringsletande.

– Jag hatar det.

Aulén bor i östra Helsingfors, vilket kräver att han planerar in parkeringsletandet i sin arbetsvardag.

– Ibland tvingas jag att köra runt på fem eller sex gator och i värsta fall har det tagit över en timme att hitta en parkering. Det är helt galet, säger Aulén.

Att åka kollektivt är inte aktuellt eftersom han dagligen behöver frakta matvaror till restaurangen.

Färre parkeringar sedan pandemin

Aulén berättar att det har blivit ännu svårare att hitta parkering sedan pandemins intågande då många i området arbetar hemma och har sina bilar parkerade utefter gatorna.

– Parkeringssituationen är en katastrof. Parkeringsvakterna är otroligt flinka med att skriva ut böteslappar. Man måste bara klara sig. Jag har en parkeringsskylt som är för Kronohagen som gäller för ett halvt år i gången, säger Aulén.

– Ibland tvingas jag att köra runt på fem eller sex gator och i värsta fall har det tagit över en timme att hitta en parkering. Det är helt galet, säger restaurangägare Marc Aulén. Bild: Sandra Broborn

Ett parkeringstillstånd i området kostar honom 30 euro i månaden. Vid felparkeringar riskerar de boende i området betala 80 euro i böter eller få bilen bortbogserad.

Aulén berättar att det inte alltid är helt enkelt att tyda parkeringsskyltarnas information om det är tillåtet att parkera eller inte.

Man kan inte frångå att folk har bilar fortfarande.

– Om vi skulle köra runt i Kronohagen så skulle vi hitta minst 40 byggskyltar. Det är ett litet område med många förbud, säger Aulén.

– Jag räknar alltid med att jag inte får parkeringsplats. Det finns alltid lite tidsmarginal. Snabbt kastar jag in mina varor från butiken och sedan börjar jag tvinna, säger Aulén. Bild: Sandra Broborn

Enligt Jonas Forsman, boende i området och styrelseledamot i Föreningen för invånarna i Kronohagen, är parkeringssituationen ett allmänt problem i området.

– På vintern när det inte finns parkeringsplatser så blir centrala torg, som Senatstorget, en parkeringsplats i stället. Med all respekt för olika lösningar, men man kan inte frånse att folk har bilar fortfarande, säger Forsman.

Parkeringsproblemet är ännu större för de som inte har en egen parkering på sin gård och tvingas leta parkeringar på gatorna.

Byggprojektet i Kronohagen startade i år och beräknas vara klart år 2024.

Ett husbolag i Kronohagen gick till Helsingfors förvaltningsdomstol för att få detaljplanen upphävd förra våren.

Husbolaget menade att planen strider mot markanvändnings- och bygglagen.

I februari i år avslog rätten klagan från husbolaget.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning