Många unga kör berusade – föräldrar uppmanas ta ansvar

Många unga kör trots att de är berusade, visar Trafiksskyddets undersökning. Foto: Sofia Westerholm/SPT Bild:

Trafikskyddet vill att föräldrar ska prata med sina barn så att de förstår att det är bättre om de blir avslöjade med att använda alkohol än att de kör påverkade av alkohol.

Nästan en fjärdedel av de unga som har körkort har kört påverkade av alkohol och var tionde har kört under påverkan av droger. Det framgår av Trafikskyddets enkät från olika läroanstalter. Med körkort avses förutom bilkörkort också moped-, traktor-, motorcykel- och lastbilskörkort.

"Det ska tas i beaktande att det inte fastställts om mängden alkohol överskridit gränsen för rattfylleri. Resultatet visar ändå att unga ofta är berusade i trafiken", säger Trafikskyddets planerare Eeva-Liisa Markkanen i ett pressmeddelande.

Även en liten mängd alkohol kan försvaga en oerfaren förares reaktioner avsevärt. Hos erfarna förare har en automatik infunnit sig som nödvändigtvis inte finns hos unga. Unga har även en impulskontroll som fortfarande utvecklas och kan påverkas av berusning.

Föräldrar uppmanas nu komma överens om spelregler med sina barn. Trafikskyddet uppmanar föräldrar att göra upp en handlingsplan för att hantera alkohol och droger.

"Det är bättre att på förhand komma överens om hur man ska hantera en situation där alkohol eller droger av någon orsak förekommer under kvällen, även om de unga inte har tillåtelse att använda dem. Man kan till exempel komma överens att föräldrarna betalar taxi eller kommer och hämta sina barn, i stället för att de unga kör bil berusade. Det är en mycket större risk", säger Markkanen.

Det är föräldrarnas skyldighet att sätta gränser, komma överens om spelregler och fungera som exempel, betonar man från Trafikskyddet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning