Vågorna går höga – arga och nöjda kommentarer väller över facket

Tehys ordförande Millariikka Rytkönen. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Ett förhandlingsresultat nåddes för den kommunala sektorn, men på många håll pyr missnöjet bland medlemmarna. Bortfallet i semesterpeng kompenseras delvis.

Fackförbundet Tehy får arga kommentarer på sitt inlägg på Facebook. Förbundet har skrivit en statusuppdatering där man redogör för huvudpunkterna i det nya, egna, avtalet och de tillhörande löneförhöjningarna. Och de arga kommentarerna låter inte vänta på sig.

– Uselt avtal, ni sålde er billigt.

– Det är säkert bäst att skriva ut sig ur Tehy, det här är skrattretande.

– Varför gör ni så här? Jag är besviken.

Så skriver, fritt översatt, några av Tehys medlemmar. Också fackförbundet Super får sig en riktig utskällning av en del av sina medlemmar.

– Tack för ingenting! Inte konstigt om folk lämnar det här facket som inte kämpade för vår sak.

– Är ni verkligen nöjda över det här resultatet? Skäms! Ni gav upp för enkelt.

– Vad är det för idé att betala medlemsavgiften då ni inte håller på vår sak? Tack och hej!

Många kommentarer vittnar också tvärtom, om att en del medlemmar är mycket nöjda med resultatet och förstår att det suttit hårt åt att få mer pengar än i industrins avtal från i höstas.

Hoten om att lämna facket var många, men enligt Yle var det omkring 60 personer som skred till handling och lämnade Tehy under fredagen. Tehy har redan godkänt förhandlingsresultatet.

LÄS MER: "Vissa har jobbat 40 timmar i sträck – korthuset rasar samman"

Uppskruvade förväntningar

Orsaken till känslostormen är de högt uppskruvade förväntningar som uppfattats som löften.

Alla kommunbranscher har krävt kompensation för nedskurna semesterpengar, men vårdfacken Tehy och Super har varit ännu mer aktiva i sin kommunikation, och trummat för att få det egna avtal som de velat ha i många år redan.

Det egna avtalet för vårdarna är en av de faktorer som bidragit till den häftiga debatten – vårdfacken gick ut med uppgifter om att det nu blir ett eget avtal, men det var sanning med modifikation. Det som uppnåtts är en vårdförhandlingsgrupp, som kommer att ägna sig åt branschens lönemodell och arbetstider. Det är inte ett separat avtal – men samtidigt är det ett första steg.

Så höjs lönerna

Kommunsektorn nådde ett förhandlingsresultat i går kväll. Det nya avtalet är i kraft till sen sista mars 2020, enligt förhandlingsresultatet.

I lösningen ingår både löneförhöjningar och en engångssumma som kompenserar i snitt ungefär hälften av de bortfallna semesterpengarna.

Den första förhöjningen kommer första maj, då lönerna höjs med antingen 26 euro eller minst 1,25 procent. Det innebär i praktiken att löner på upp till 2100 euro får 26 euro till, medan löner över det höjs procentuellt.

Följande förhöjning kommer i början av nästa år, då i form av en lokal pott på 1,2 procent, som fördelas enligt principer som man kommer överens på de olika arbetsplatserna.

Efter det följer ytterligare en allmän förhöjning på 1 procent den första april 2019.

Kommunsektorn krävde inför förhandlingar att löntagarna skulle få en kompensation för den tredjedel av semesterpengen som faller bort enligt konkurrenskraftsavtalet – vilket skulle ha kostat kommunerna 300 miljoner –, och dessutom samma löneförhöjningar som i industrin.

LÄS MER: "Sättet att tala om offentliga sektorn måste förändras"

I förhandlingsresultatet talas det inte direkt om kompensation – men det utbetalas en extra engångspeng, en "resultatpott", som man reserverat 135 miljoner euro för. Summan är 9,2 procent av novemberlönen, och utbetalas nästa år. I snitt ger det 260 euro per person, men summan blir inte kvar i lönenivån.

Omkring 421 000 löntagare har omfattats av tvisten om det nya kollektivavtalet. Fackförbunden som företräder löntagarna är JAU, JHL, JUKO och KoHo, Super och Tehy.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning